Balyoz.org

Balyoz soruşturmasında bir ilk yaşandı. Harp Akademileri Komutanı Bilgin Balanlı, darbe iddiasıyla tutuklanan ilk muvazzaf orgeneral oldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Mayıs 2011 Güncelleme 31 Mayıs 2011, 08:40
Balyoz.org

İÇİNDEKİLER

Türkiye Balyoz Darbe Planı'na yönelik dava sürecini izlerken geçtiğimiz hafta önemli bir gelişme yaşandı. Eskişehir'de tutuklanan emekli Albay Hakan Büyük'ün evinden çıkan belgeler Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı'ya (63) uzandı. Belgelerdeki iddialar Balanlı'nın 1. Hava Kuvvetleri Komutanlığı yaptığı döneme dayanıyordu. İddialara göre Balanlı'nın talimatı ile Adıyaman Menzil Tarikatı'na ait Eskişehir'deki Bilvanis Çiftliği uçaklarla izlendi. İrticai faaliyette bulunulduğu ileri sürülen çiftliğe operasyon yapılması için 2007'de düğmeye basıldı. Ancak operasyon durduruldu.

12 KİŞİ DAHA ÇAĞRILDI
İşte bu iddialar üzerine Orgeneral Balanlı dün Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde sorgulandı. Balanlı'nın Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayar tarafından ifadesi alındı. Ayar, sorgunun ardından Balanlı'yı "Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk etti. Ve 8 saatlik sorgu süreci dün akşam saatlerinde tutuklama kararı ile sona erdi. Orgeneral Balanlı, tutuklanarak Hasdal Cezaevi'ne konuldu.

'KONU YARGIDA'
Aynı soruşturma kapsamında 12 muvazzaf subay daha ifadeye çağrıldı. Geçtiğimiz hafta da 6'sı general ve 1 amiral sorgulandıktan sonra serbest bırakılmıştı. Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gazetecilerin Orgeneral Bilgin Balanlı ile ilgili sorularına "Şu an konu yargıda. Bir şey söyleyemem" diye yanıt verdi.

KOŞANER GÖRÜŞ ALDI
ORGENERAL Balanlı'nın tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edilmesi, karargahta da hareketliliğe yol açtı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, gelişme üzerine TSK'da görev yapan orgeneral ve oramirallerin görüşlerini aldı. Koşaner, komutanlara "Bu konuda titiz olun" talimatını verdi.

'Harp'i soruşturma
ORGENERAL Balanlı'nın darbe iddiasıyla tutuklanması, bir ilke de yol açtı. Ergenekon ve Balyoz soruşturmaları kapsamında ilk kez görev başındaki bir orgeneral tutuklandı. Daha önce de Ergenekon soruşturması kapsamında 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk 3 kez ifadeye çağrılmıştı. Ancak Orgeneral Saldıray Berk, adliyeye gitmemişti.