Enerjide fiyat düşüşü tüketiciye yansıyacak

Enerji Bakanı Berat Albayrak, vatandaşa doğalgazda indirim sinyali verdi: Enerji fiyatlarındaki düşüşü, tüketiciye indirim olarak yansıtmak için çalışmalara başladık

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ocak 2016 Güncelleme 28 Ocak 2016, 02:24
Enerjide fiyat düşüşü tüketiciye yansıyacak

İÇİNDEKİLER

Vatandaşın faturaları ucuzlayacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'tan doğalgazda indirim sinyali verdi. NTV canlı yayınında önemli açıklamalar yapan Bakan Albayrak, doğalgaz fiyatlarındaki artışların tüketiciye yansıtılmadığını belirterek, "Bırakın zammı, enerji fiyatlarındaki düşüşü tüketiciye bir indirim olarak yansıtmak üzere çalışmalara başladık" dedi. AK Parti iktidarı döneminde enerjideki talep artışını karşılamak için önemli yatırımlar ve farklı ülkelerle önemli işbirlikleri yapıldığını hatırlatan Albayrak, "Tam teşekküllü 7 gün 24 saat çalışan bir Enerji Bakanlığı ekibimiz var" diye konuştu.

ALTYAPIYA 18 MİLYAR TL
30-40 yıllık olan iletim trafo ve teknik altyapıdan kaynaklı, tüketimin arttığı dönemlerde elektrik iletiminde arızaların yaşanabildiğine değinen Bakan Albayrak, bunun önüne geçmek için gerekli adımların atıldığını kaydetti. Albayrak, şöyle devam etti: "Tüm Türkiye'deki 21 bölge ve elektrik dağıtıcıları dernekleri ile bir toplantı yaptık. Türkiye'nin ihtiyacı olan bu teknik altyapı yatırımlarıyla ilgili 5 yıl için yaklaşık 18 milyar TL'lik bir yatırım bütçesi belirledik."

NÜKLEERDE SORUN YOK
Türkiye'nin enerji üretimi çeşitliliği için rüzgar ve güneş gibi kaynakların önünü açtığını vurgulayan Albayrak, Akkuyu Nükleer Santrali'nde de bir sorun olmadığını söyledi. Rus muhatapların sorumluluklarını yerine getirdiğinin altını çizen Bakan Albayrak, "Akkuyu'da yatırım süreci devam ediyor. Türkiye'nin enerji miksine nükleerin dahil olmasıyla ilgili çalışmalarımız devam edecek" dedi. Üçüncü nükleer santralin yerinin 18-19 kriterinin karşılanmasıyla belirleneceğini ifade eden Albayrak, "Türkiye haritası içerisinde bu kriterlere dayalı en uygun yeri seçmek lazım. Santralin yeri için ihtimaller 8-10 bölgeye kadar daraltıldı" diye konuştu.



5-6 AYLIK SÜRE BELİRLEDİK
2011'den beri Türkiye'nin gündeminde olan yeni anayasa tartışmaları ile ilgili Bakan Albayrak, "Biz iktidar partisi olarak adımımızı attık. 4 parti de bununla ilgili gerekli üyelerini atadıktan sonra süreç başlayacak" dedi. Halka verdikleri söz gereği, bir anayasa oluşturma noktasında Meclis'e bir paket indirmek zorunda olduklarını vurgulayan Albayrak, "Bunun için 5-6 aylık süre belirledik" diye konuştu.



GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN BAŞKANLIK SİSTEMİ GEREKLİ
"Başkanlık eşittir belediye başkanlığı" ifadesini kullanan Bakan Albayrak, "Belediye meclisi yasama görevini yapıyor, belediye başkanı da icraatıyla görevini yürütüyor" dedi. Albayrak, şöyle konuştu: "Başkanlık sisteminin, yasal olarak Türkiye'nin daha güçlü ve istikrarlı bir siyasi sisteme kavuşması noktasındaki gerekliliğini ifade ediyoruz ama bunun çözümüne yönelik hiçbir muhatap yok, karşınızda çözümsüz bir siyaset olunca bir şey diyemiyorsunuz."

TRUMP NE İSE CHP O
Bakan Albayrak, CHP'ye yönelik eleştirilerde de bulundu. CHP için ABD'de ayrılıkçı söylemleriyle tepki çeken başkan adayı Donald Trump benzetmesi yapan Albayrak, şunları kaydetti: "ABD'de Trump neye hizmet ediyorsa ana muhalefet partisi ona hizmet ediyor. Bugün Trump Amerika'da en kritik suçu, ayrımcılık suçunu işliyor. Endişelenilmesi gereken konu CHP'nin nereye gittiğidir. CHP'li arkadaşlarımız, partinin ana ilkelerinden uzaklaştığından bahsediyorlar."

'ASKER VE POLİSİN ALNINDAN ÖPMEK LAZIM'
Güneydoğu'da şu ana kadar gayet başarılı şekilde asker ve polisin mükemmel uyumuyla bir operasyon yürütüldüğünü söyleyen Bakan Albayrak, şöyle konuştu: Asker ve polis hepsinin alnından tek tek öpmek lazım. Türkiye Cumhuriyeti devletinin şefkati ne kadar enginse azameti de o kadar büyüktür. Bahar sürecine kadar önemli bir süreç tamamlanmış olacak."