Promosyon emeklinin hakkı

10 milyon emeklinin yıllık 120 milyar liradan fazla maaşını kullanan bankalar, promosyon ödemesine gelince yan çiziyor. Konu masada

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Haziran 2014 Güncelleme 20 Haziran 2014, 00:38
Promosyon emeklinin hakkı

İÇİNDEKİLER

Yıl başında milyonlarca emekliyi heyecanlandıran promosyon görüşmelerinin yeniden başlatılması isteniyor. Memurlarla yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde emeklilerin de diğer kamu görevlileri gibi maaş aldıkları bankalardan promosyon alabilmeleri gündeme gelmişti. Bu teklif üzerine Çalışma Bakanlığı ile emeklilerin maaşlarını büyük oranda ödeyen kamu bankaları arasında, promosyon görüşmeleri başlamıştı. Bu görüşmelerde, banka yetkilileri çok düşük rakamlar önerince sonuç alınamamıştı. Oysa bankalar 10 milyondan fazla emeklinin yıllık 120 milyar lirayı geçen büyüklükteki maaşını kullanıyor. Bunun karşılığında da kamu bankalarından emeklilere anlaşılan dönem süresince bir ödeme yapması talep ediliyor. Özel bankalar ise, emekliye 450 liraya varan promosyon veriyor.

900 LİRAYI BULACAK
Memurlar için bu ödemeler brüt maaşın yüzde 60'ı şeklinde uygulanıyor. Yani kurumla anlaşan banka anlaşma yaptığı süre için (2-3 yıl), her bir personele brüt maaşının yüzde 60'ını ödüyor. Bu formül emeklilere de uygulandığında bin 500 lira maaş alan bir emeklinin promosyonu 900 lirayı buluyor.

ÖZELLER BİRBİRİYLE YARIŞIYOR
Promosyon görüşmelerinden bir netice alınamazken, emekliler özel bankalarla da bu görüşmelerin yapılmasını talep ediyor. Promosyon görüşmelerinin dışında tutulan özel bankalar ise kendi kampanyalarını düzenleyerek emeklileri çekmeye çalışıyor. Kimi banka masrafları kaldırıyor, kimisi altın veriyor. Nakit para ödeyen bankalar bile bulunuyor. Emekliler, kendine uygun olanı tercih ediliyor.