Faiz düştü ama...

Kredi faiz oranlarını yüzde 0.80'e kadar düşüren bankalar, indirimin faturasını da vatandaşa kesti. Kredisini azaltacağını sanan vatandaş, bin türlü hileyle kandırılıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Nisan 2013 Güncelleme 03 Nisan 2013, 01:35
Faiz düştü ama...

İÇİNDEKİLER

Bankalar konut ve otomobil kredisi faiz oranlarını yüzde 0.80'lere kadar düşürdü ama indirdikleri faizleri vatandaştan geri almanın yolunu da buldu. Düşük faizlerden yararlanmak için bankaya gidenleri yeni sürprizler bekliyor. Yüzde 0.80'in üzerinde faiz ile kredi kullananlar, bunları yeniden yapılandırmak için bankaya gittiklerinde ekstra masraflarla karşılaşıyor.

FAZLASINI ÖDÜYOR
Yapılandırma için; mahkeme ve Yargıtay kararlarına aykırı olarak dosya masrafı, yapılandırma ücreti, erken ödeme cezası gibi kalemlerde yeni ücretler talep eden bankalar, vatandaşı pişman ediyor. 'Faiz düştü, borcum azalacak' diye sevinen vatandaş, aslında hiçbir şey kazanamadan geri dönüyor. Hatta cebinden fazladan para çıkıyor.

MASRAF YAĞMURU
Tüketiciler Birliği Kurucu Başkanı Bülent Deniz, faiz oranlarının düşmesinin vatandaş için dezavantaj olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Vatandaş kredisini yapılandırmak istediğinde, banka çekilen ikinci kredi için tekrar bir dosya masrafı ve yeniden yapılandırma ücreti talep ediyor. Ayrıca ilk kredi için erken ödeme cezası veriyor. İlk çekilen kredinin de dosya masrafı eklendiğinde tüketici zarar ediyor."

TÜKETİCİYE KREDİ ÖNERİSİ
Bülent Deniz, vatandaşa şu yolu önerdi: "Önce başka bir bankadan düşük faizli yeni bir kredi çekin. Çektiğiniz bu para ile, diğer bankadaki mevcut kredinizi kapatın. Bu noktada da Tüketici Yasası'na göre erken ödeme halinde uygulanan indirimden faydalanabilirsiniz."


Özlem Kamer TERCANLI