Anneye erken emeklilik

Kadınların emeklilik yaşı, çocuk sayısına göre kademeli olarak aşağı çekiliyor. Çalışan annelere emeklilik kolaylığı sunan düzenlemede sona gelindi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Mart 2013 Güncelleme 16 Mart 2013, 02:35
Anneye erken emeklilik

İÇİNDEKİLER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışan kadınların ortalama 1 çocuk yaptığının tespit edilmesi ile bu kitleyi çocukla barıştırmak ve kadın istihdamının teşvik edilmesi için çalışmalarını hızlandırdı. İlk kez TAKVİM'in duyurduğu 'çalışan annelere erken emeklilik hakkı tanıyan' düzenlemede sona yaklaşıldı. Üzerinde çalışılan düzenlemede, özellikle yurt dışındaki uygulamalar dikkate alınıyor. Düzenleme tamamlandığında Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Çocuk sayısına göre kadınların emeklilik yaşını kademeli olarak aşağı çeken düzenleme ile, çalışan annelerin prim borçlanması yapabileceği çocuk sayısı da 2 ile sınırlı tutulmuyor.

24 HAFTA DOĞUM İZNİ
Çalışmayla doğum izni 24 haftaya çıkartılırken; işverene, doğum iznine ayrılan kadının doğumdan sonra işe alınması zorunluluğu getiriliyor. Memur olan annelerin ücretsiz doğum izninde geçen sürelerinin de derece kademe hesaplarına katılması sağlanacak. Annelerin çalışmasını teşvik etmek için, çalışma saatleri de esnekleştiriliyor. Yarı zamanlı, kısmi zamanlı, evden, öğlene kadar çalışma sistemleri getiriliyor.

DAHA FAZLA AİLE YARDIMI
Üzerinde çalışılan uygulamaya göre; çok çocuk sahibi kamu personelinin aile yardımı paralarının artırılması da gündeme gelecek. Böylece kadın çalışanlar hem aile yardımında hem de emeklilik süresinde avantajlı konuma gelecek.