Bugün 'Bankaya gitmeyin'

Hemen her işlemden para alan bankalar bugün protesto edilecek. Eylem düzenleyen tüketici derneklerinden vatandaşlara 'Bugün ve yarın bankaya gitmeyin' çağrısı geldi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Mart 2013 Güncelleme 13 Mart 2013, 00:00
Bugün ’Bankaya gitmeyin’

İÇİNDEKİLER

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) başkanlığında örgütlenen 6 tüketici derneği, bugün bankaları protesto ediyor. "Bankalara tüketicileri değil, sinek avlatacağız" diyen federasyon yetkilileri, vatandaşlara "Bugün ve yarın bankaya gitmeyin, kredi kartı ve internet bankacılığı kullanmayın, herhangi bir bankacılık işlemi yapmayın" çağrısında bulunuyor.

'EYLEMLERİMİZ SÜRECEK'
50 bin üyeli TÜDEF'in bünyesindeki Tüketiciyi Koruma Derneği'nin Başkanı olan Avukat Şükran Eroğlu, "İlk eylemimize yarın (bugün) başlıyoruz" diyerek, şunları kaydetti: "Saat 11.00'de İstanbul Levent'teki Yapı Kredi Plaza'nın önünde kredi kartlarımızı keseceğiz. Tüketiciler bugün ve yarın bankalara gitmeyerek tepkisini göstersin. Bankalar sürekli tüketiciden para alıyor. Haksız uygulamalara devam ederlerse eylemlerimizi sürdüreceğiz." 2 günlük eylemin ardından oturma eylemi yapacaklarını belirten Eroğlu, "Hesaplarımızı kapatmaya, kartlarımızı teke indirmeye ve dava açmaya kadar eylemlerimiz devam edecek" şeklinde konuştu. Eroğlu, Rekabet Kurulu'nun bankalara kestiği cezanın gerekçeli kararı oluştuktan sonra, tüketicilerin mağdur edildiği ve haklarının ihlal edildiğine dair bankalara dava açacaklarını kaydetti.

İLK DAVA AÇILDI

Rekabet Kurulu'nun 1.1 milyar lira ceza verdiği bankalara yönelik olarak ilk kamu davasını Ankaralı işadamları açtı. Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) Başkanı Abdullah Değer, dün itibarıyla avukatlarının dava dilekçesini mahkemeye verdiklerini söyledi. Dernek yönetim kurulu üyelerinin de imzasıyla mahkemeye sunulan dilekçede, bankaların faizleri ortak belirleyerek işadamlarını zarara uğrattıkları ve bu nedenle tazminat hakkının doğduğu belirtildi. ANGİAD'ın avukatı Muzaffer Nerse, dava dilekçesinin Ankara 1. Tüketici Mahkemesi'ne teslim edildiğini söyledi. Davanın cezada adı geçen tüm bankalara yönelik olarak açıldığını kaydederek, "Tazminat davası pilot olarak açıldı. Bireysel davalar da açılacak" dedi.

ÖZLEM KAMER TERCANLI - İbrahim ACAR