Kayınvalide vergisi

Kira gelir vergisiyle ilgili kanunda dikkat çekici hususlar bulunuyor: Evde anneniz oturuyorsa vergiden muafsınız ancak kayınvalideniz oturuyorsa vergi ödeyeceksiniz...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Mart 2013 Güncelleme 04 Mart 2013, 01:24
Kayınvalide vergisi

İÇİNDEKİLER

Nisan ve Temmuz ayında 2 eşit taksitte ödenecek olan kira gelir vergisinde, beyannameler en geç 25 Mart Pazartesi günü akşamına kadar teslim edilecek. Beyannameler, götürü ve gerçek gider yöntemlerine göre hazırlanıp, teslim edilecek. Ancak, vatandaşın aklında pek çok soru var. Okurlarımızdan gelen bazı sorular ve cevapları şöyle:

* Evimi akrabalarıma oturmaları için verirsem, vergi öder miyim?
Anne, baba, çocuk, damat, torun ve kardeşe ev bedelsiz olarak kiralandığında, kira gelir vergisi ödenmez. Ancak kayınpeder ve kayınvalideye kiralandığında, emlak vergisi değerinin yüzde 5'i kadar vergi verilir.

* Evi döviz üzerinden kiraya verdim. Vergisi nasıl hesaplanır?
Kira bedelinin döviz olarak alındığı durumlarda vergi, bedelin tahsil edildiği tarihte geçerli olan Merkez Bankası döviz alış kuruna göre Türk Lirası'na çevrilerek hesaplanır.

* 6 aydır kira alamıyorum. Kira gelir vergisi verecek miyim?
Tahsil edilememiş kira gelirlerine vergi uygulanmaz. Tahsil edilmiş tutarlara bakılarak vergi belirlenir.

* Kirada evim var ama kendim de kirada oturuyorum. Vergi ödemem gerekiyor mu?
Sahibi oldukları konutları başkalarına kiraya vererek, kiraladıkları bir başka konutta oturanlar, ödedikleri kira bedellerini beyannamelerinde gider olarak göstererek, kira vergisinden indirebilir. Lojmanlarda ve yurt dışında oturanlar da dahil.

* Kirada 2 evim bulunuyor. Beyanname verirken 2'sinden de istisna tutarını düşebilir miyim?
Birden fazla konutunu kiraya verenler, bunlardan sadece biri için 3 bin liralık istisnadan yararlanabilir.

* Kardeşimle benim olan ev kirada. Ayrı ayrı beyanname mi hazırlamalıyız?
Konutun birden fazla kişiye ait olması halinde, her konut sahibi beyanname hazırlar. Kardeşiniz de, siz de 3 bin liralık istisna tutarından ayrı ayrı yararlanarak, beyanname doldurursunuz.

YARIN: Geç kalmayın cezalar cep yakıyor

ÖZLEM KAMER TERCANLI