İki yerli oto geliyor

Ekonomi Bakanı Çağlayan, yerli otoda binek ve ticari iki model hedeflediklerini söyledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Mart 2013 Güncelleme 03 Mart 2013, 00:49
İki yerli oto geliyor

İÇİNDEKİLER

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, iş konseyi toplantısı için geldiği Cidde'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Ekonomi Bakanı'nın değerlendirmeleri şöyle:

ARABİSTAN ÖNEMLİ: Suudi Arabistan, son 10 yıl içinde işlerimizin arttığı bir ülke. İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri içinde olsun diğerlerinde olsun, en fazla müteahhitlik sektöründe iş yaptığımız bir bölgedeyiz. Önümüzdeki 20 yılda sadece inşaat sektöründe 1 trilyon dolar yatırım yapılacak.

SONA GELDİK: Yerli otomotivde sonuca hiç bu kadar yakın olmamıştık. Yerlileşme adının Ali ya da Ahmet olması değil. Önemli olan Türkiye'yi akla getirecek araç üretmek. Türkiye'deki her 100 dolarlık üretimin 56 doları yerli kaynaklardan sağlanıyor. En fazla motor ve aktarma organlarında ithalat yapıyoruz.

FİRMALAR HAZIRLANDI: Hedefimiz, sektörün lisansını kendi elinde tutacağı bir yapıya getirmek, göbekten dışa bağımlılığı kesmek. Daha önce 'olmaz' diyenlerin çoğunun çalıştığını görüyoruz. 'Ben yerli otomobil yapacağım' diyenlerle görüşeceğiz. Böyle bir teklif gelirse bakanlık olarak gereğini yapıp konuyu Başbakan'a götüreceğiz.

HEDEF İKİYE ÇIKTI: Sürekli binek otomobil üzerinde çalışıyorduk, hafif ticari araçta yerli otomotive daha yakınız. Binek araçtan daha karlı. Yerli otomotivde beklentimiz ikiye çıktı. Hem binek hem de ticari yerli otomotiv hedefliyoruz.

AVRUPANIN EN BÜYÜYENİ OLACAĞIZ: Küresel krizden başarıyla çıkan bir ülkeyiz. Türk yatırımcının özgüveni arttı. Bizi hayal kırıklığına uğratan olmadı. Avrupanın en fazla büyüyen ülkesi olacağız. Yerli otomotiv Türkiye'ye eşik atlatacak. Beraberinde helikopter ve uçağı getirecek.

BİR HAYALİM VAR: Benim en büyük hayalim şu; 2023 yılında Cumhuriyetin yüzüncü yılını kutlarken makam araçları yerli, havada Türk uçakları, helikopterleri. Böyle bir 100. yıl kutlaması hayal ediyorum. Buna yaklaştık, yeter ki gaza basmanız gereken yerde gaza basın ve şoförünüz iyi olsun.

ALTIN HİSSE: Devlet yerli otomobil üretimine altın hisse ile katılacak. Kamu araçları yerli otomobilden olacak. Güney Kore'de başka marka model yok tüm kamu araçları yerli.

BAŞKAN ÇOK KONUŞUYOR: 2023 hedeflerimiz konusunda endişem yok. Bugüne kadar Türkiye'yi 4.2 kat büyüttük. Burada Merkez Bankası'na verilmiş görevler var. Merkez Bankası Başkanı'nın sürekli konuşan biri olması hoşuma gitmiyor. Faiz aralığını azalt dedik, ama intikal geç oluyor. Merkez Bankası Başkanı'nın benimle inatlaşma içinde olduğunu düşünmüyorum. Ama işin siyasi sorumluluğu bizde, vatandaşa biz hesap veriyoruz. Başkanlar az konuşmalı, ABD Merkez Bankası başkanı bile bizimki kadar konuşmuyor.

BEN DE KÜRT KÖKENLİYİM

BEN SÖYLEYEMEDİM: Kürt kökenli bir insanım. Yıllarca Kürt olduğunu söylememiş bir insanım.

TERÖR SORUNU BİTMELİ: Bu meseleyi çözmek Türkiye'nin elini güçlendirecek. Barış süreci sağlaması, ekonomik, sosyal açıdan çok ciddi kazanım getirecek. Türkiye'nin gelişmesini istemeyenler rahat durmayacak, gerek içerden gerek dışarıdan çomak sokmaya gayret edeceklerdir.

MUHALEFET DESTEK VERMELİ:
Sadece Ak Parti'nin değil, MHP ve CHP'nin de bu sürece katkı vermesi gerekiyor. Terör Türkiye'nin meselesidir.

DURMAK YOK: İmralı tutanaklarının yayınlanması, iyi giden süreci sabote etme girişiminden başka bir şey değil. Ama durmak yok yola devam.