İyi sürücüye ucuz kasko

Zararlarını azaltmak isteyen sigorta şirketleri, yeni kurallar getiriyor. Az ceza da artık indirim sebebi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Şubat 2013 Güncelleme 27 Şubat 2013, 02:26
İyi sürücüye ucuz kasko

İÇİNDEKİLER

17 milyonu aşkın taşıtın olduğu ülkemizde, kaskoda yeni bir sayfa açılıyor. Kaskoda prim tutarının, sürücünün ceza siciline göre belirlenmesi gündemde. Trafik cezası alan sürücü bilgilerine ulaşmak isteyen sigorta şirketleri, buna göre kasko fiyatı vermeyi planlıyor. Bu durumda iyi sürücü yani kurallara uyanlar düşük, kötü sürücüler ise yüksek prim ödeyecek.

CEZALARA BAKILACAK
2012'nin 9 ayında kasko ve trafik branşında 754 milyon lira zarar eden sigortacılar, zararı azaltmak için çareyi iyi ve kötü sürücüyü ayırt etmekte arıyor. Karayolları Trafik Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören tasarıya bir madde eklenmesini talep eden sigortacılar, sürücülere ilişkin ehliyet ceza puanlarını ve trafik cezalarını görmek istiyor. Sigortacılar, sürüş güvenliğini tehlikeye atacak davranış sergileyen kişilerin bilgilerine ulaşmaları halinde, kötü sürücülere daha yüksek primlerle kasko ve trafik poliçesi düzenleme imkanı olacağını ifade ediyor. Ayrıca sigortacılar, bu yolla trafik kazalarının azalacağını belirtiyor.

100 LİRAYA HASAR GİDERİLİYOR
1 Nisan'dan itibaren 4 çeşit kasko olacak: Dar kasko, kasko, genişletilmiş kasko ve tam kasko... Yeni kasko sisteminde, dar kaskonun ne tür hasarları karşılayacağı netleşti. Buna göre; dar kasko, aracın 'yanma, çalınma, grev, lokavt, halk hareketleri, terör, deprem, sel ve su baskını' nedeniyle uğrayacağı zararları karşılayacak. Aynı kasko çerçevesinde, araç sahiplerine 7 maddelik bir de hasar onarım imkanı sağlanacak. Prim bedeli 100 lira olması planlanan dar kasko ile yaptırılabilecek tamirler şöyle:
* 10 cm çapa kadar boya ve hasarlı kaporta düzeltme.
*
30 cm'e kadar, tampon ve kaportada meydana gelen çizik ve sıyrıkların kapatılması.
* Boyanın zarar görmediği durumlarda kaportanın düzeltilmesi.
*
Kumaş, halı, deri, plastik cinsi iç döşemelerde meydana gelen küçük hasarların giderilmesi.
* İç döşemelerde meydana gelen lekelerin çıkarılması.
*
Ön cam yüzeyinde oluşan 10 cm'ye kadar kırık ve çiziklerin giderilmesi.
* Plastik ön ve arka tamponların hafif ve orta şiddetli darbeler sonucu uğrayacağı hasarların giderilmesi.