Doğuştan özürlüler malulen emekli olamaz

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Haziran 2012 Güncelleme 10 Haziran 2012, 01:41
Doğuştan özürlüler malulen emekli olamaz

İÇİNDEKİLER

* Doğuştan özürlüyüm. Başvuru yapsam maluliyetten emekli olabilir miyim? Cengiz G.
Çalışma gücünün yüzde 60'ını sonradan kaybedenler tam teşekküllü bir hastaneden alacağı raporla ve bu raporun SGK Sağlık Kurulu Heyeti tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda maluliyet aylığına bağlanabiliyor. Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce çalışma gücünü yüzde 60 kaybedenler maluliyet aylığından faydalanamaz. Doğuştan hastalığınızdan dolayı malulen emekli olamazsınız.

* Eşimden boşandım fakat oturduğum ev eşimle ikimizin üzerine olduğu için aynı evi paylaşmak zorunda kalıyoruz. Ben boşanmadan dolayı babam ve annemden maaş talep ettim. Maaş bağlandıktan sonra istemeden de eski eşimle aynı evi kullanmaktan ileride bir sıkıntı doğar mı? 5...673109 Nolu SMS
Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eşe bağlanmış olan gelir veya aylıklar kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar, kanuni faizleriyle birlikte tahsil edilir. Ancak sizin durumunuz çok farklı görünüyor. Konuyla ilgili mahkeme yazılarını ve bir arada kalmamak için yaptığınız girişimleri kuruma ibraz ederek, mecburiyet karşılığı aynı evi paylaşmakta olduğunuzu ispatlayın.

* Emekli Sandığı'ndan yetim maaşı alıyorum. Kendi çalışmalarımdan dolayı emekli olacağım. Çift maaş alabilir miyim? 5...845015 Nolu SMS:
Emekli Sandığı'ndan yetim maaşı alan kız çocuklarının kendi çalışmalarından dolayı emekli maaşına bağlanmaları halinde yetim maaşları kesilmez. Hem yetim aylığını, hem de kendi emekli maaşınızı alabilirsiniz.

* * *

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
* 11.06.1966 doğumluyum. Esnaf Bağ-Kur başlangıcım 01.04.1988. 18 ay askerlik ödedim. Halen esnaflığım devam ediyor. Hangi yılın hangi ayında emekli olurum? 5...065179 Nolu SMS
Bağ-Kur başlangıcınıza ve ödemiş olduğunuz askerliğe göre 9000 prim gün ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. 2011 Ekim ayında prim gün sayınız dolmuş ancak, 49 yaşınız 2015 yılında dolacağından emekli olacağınız tarih 11.06.2015 olacaktır. Prim gün sayınız tamamlandığından Bağ-Kur kapsamından çıkarak, yani esnaflığı bırakarak yaşınızın tamamlanmasını bekleyebilirsiniz. Kapsamdan çıkmazsanız Bağ-Kur primi ödemek zorundasınız.