Ne mesai var ne maaş adaleti

Astsubayların en büyük derdi ordudaki maaş farkları. 28 yıl emek veren bir kıdemli başçavuş ile 8 yıllık bir üsteğmenin aldığı para aynı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Mayıs 2012 Güncelleme 14 Mayıs 2012, 03:13
Ne mesai var ne maaş adaleti

İÇİNDEKİLER

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Başkanı Ahmet Keser, astsubayların sorunlarını dile getirirken sadece adalet istediklerini dile getiriyor. Keser yaşadıkları adaletsizliği şu sözlerle anlatıyor: "Bizler sadece eşitlik ve saygı istiyoruz. Ne kimsenin aldığı maaşta, ne flamalı arabalarında, ne eşlerine tahsis edilen sivil plakalı sivil şoförlü araçlarda gözümüz var. Yüksekokul mezunu tüm devlet memurları yüksek kademede göreve başlarken, Türkiye'de bu hakkın esirgendiği tek kamu görevlisi bizleriz. Görev sorumlulukları astsubaylarla kıyaslanamayacak bir çok devlet memurundan daha alt derece ve kademeden göreve başlatılıyoruz. Meslek yüksekokulu mezunu devlet memurları, 657 sayılı kanunun ortak hükümlerinde belirtilen derece ve kademelerin bir üst derecesinden göreve başlarlar. Oysa yüksekokul mezunu astsubaylar büro memurları ile aynı derece ve kademeden göreve başlamaktadır. Meslek yüksekokul mezunu astsubayların ve lisans mezunlarının da en alt derece yerine 8. dereceden göreve başlamasıyla adalet ve eşitlik sağlanmalıdır."

KENAN EVREN BAŞLATTI
Orduda donatım astsubayı olarak 25 yıl görev yapan Hayati Ergürbüz ise bu sorunun 12 Eylül Darbesi ile başladığını öne sürüyor. Ergürbüz "Kenan Evren bir konuşmasında, 'Teğmen üsttür, astsubay asttır' dedi. Bu tüm sorunlarımızın başlangıcı oldu."

32 YILLIK SÜREÇ İÇİNDE YAŞANAN DEĞİŞİM
1980'de kıdemli başçavuşun maaşı Yarbay'ın maaşına eşitti. Aynı süre görev yapan, aynı tahsil süresine tabi bir emekli subay ile astsubay kıyaslandığında aradaki maaş farkı %300'ü buluyor. Emekli bir Albayın maaşı % 5 eksiliyor. Kıdemli başçavuşun emekli maaşı ise % 48 eksiliyor. Bugün 8 yıllık bir üsteğmenin aldığı maaş 2 bin 710 lira. 28 yıllık bir kıdemli başçavuşun aldığı maaş ise 2 bin 750 lira. Kıdemli başçavuşun emekli olduğunda bu maaşı bin 300 liraya iniyor. Astsubayların tazminat hakkı da bulunmuyor. Astsubaylar saat sınırı olmaksızın nöbette, tatbikatta, gece eğitiminde, özel görevlerde bulunduğu halde mesai de alamıyor.