Patronlara bölgesel prim desteği

Yeni teşvik paketinden bölgesel prim uygulaması çıktı. Doğu'da yatırım yapan düşük prim ödeyecek. İşçinin ücreti değişmeyecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Şubat 2012 Güncelleme 13 Şubat 2012, 02:51
Patronlara bölgesel prim desteği

İÇİNDEKİLER

Ekonomi yönetiminin son şeklini verdiği teşvik paketiyle birlikte ilk kez Doğu ve Batı illerinde farklı prim uygulamasına geçiliyor. Buna göre; Doğu illerine yatırım yapan patron daha düşük prim ödeyecek. Böylece 'bölgesel asgari ücret' dolaylı olarak yaşama geçirilmiş olacak.

BAŞBAKAN AÇIKLAYACAK
Cari açığı ve bölgesel eşitsizlikleri azaltacak süper teşvik sistemi çalışmaları tamamlandı. Paketi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklaması bekleniyor. Yeni sistem ile sosyoekonomik yapısına göre bölgelerde farklı prim uygulamasına geçilecek. Gelir düzeyi düşük illerde sigorta primlerinin bir bölümünü devlet üstlenecek. İzmir'de çalışan için 400 TL ödenirken, Siirt'te bunun yarısı kadar prim ödemesi yapılacak. İşçilik üzerindeki maliyetlerin düşürülmesiyle bu bölgelere yatırımlar teşvik edilmiş olacak. İllere göre işçilik maliyetleri değişecek. Ancak çalışanın eline geçen ücrette değişiklik olmayacak.


Hazal ATEŞ