Çalışana da intibak geliyor

Halen primleri asgari ücretten yatırılan bir işçi emekli olduğunda 690 lira maaş alabiliyor. Bu işçilerin de emekli maaşını artıracak düzenleme yapılacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Şubat 2012 Güncelleme 07 Şubat 2012, 02:20
Çalışana da intibak geliyor

İÇİNDEKİLER

2000 yılı öncesi emekli olanların maaşı düzenlenirken, yeni emekli olacaklar da gündeme geldi. İntibak düzenlemesi ile 2000'den önce emekli olan 1.9 milyon kişinin maaşları artırılacak, böylece yeni emekli olacaklar ile aralarında ciddi bir maaş farkı ortaya çıkacak. Ocak 2012 rakamlarına göre, primleri asgari ücretten yatırılan bir işçi sadece 690 lira emekli maaşı alabilecek. İntibak ile 2000'den önce emekli olan ve primleri asgari ücretten ödenen bir işçi emeklisinin maaşı ise bin 159 liraya kadar çıkacak.
Bu da, yeni emekliler ile eski emekliler arasında makasın açılmasına yol açacak. Durumu tespit eden SGK, "Asgari ücretten emekli olacakların taban aylıklarında da iyileştirme yapılması gerekiyor" açıklamasını yaptı.

YENİ BİR FORMÜL ARANIYOR
İleride yeni bir intibak ihtiyacı oluşmaması için ekonomi yönetimi de yeni emekli olacaklarla ilgili formül arayışlarına başladı. Bu çerçevede, asgari ücret üzerinden emekli olacakların taban aylığının yükseltilmesi üzerinde duruluyor. Formül hayata geçirilirse, sadece 2000 yılından önceki emekliler değil, yeni emekliler de daha yüksek maaş alma imkanı elde edecek.

8.3 MİLYON KİŞİYE ZAM
Yapılan çalışmada, şu anda ödenen primlerin yüzde 48'inin asgari ücret üzerinden olduğu belirlendi.
Bu da önümüzdeki yıllarda emekli olacak 8.3 milyon kişinin, en alt düzeyden maaş almasına neden olacak.