Boğaz'da bomba var

Başbakan Tayyip Erdoğan, yılda 150 milyon ton ham petrol geçişi sağlayan Boğazlar'ın tankerlerden arındırılması gerektiğini belirterek, 'by-pass boru hatlarına ağırlık verilmeli' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Kasım 2011 Güncelleme 18 Kasım 2011, 02:01
Boğaz’da bomba var

İÇİNDEKİLER

Her gün onlarca tanker İstanbul Boğazı'ndan geçiş yaparken, bu tankerler adeta pimi çekilmiş bir bomba gibi mega kentte tehlike yaratıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Boğazlar'ın güvenliğine ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

TANKER TEHDİDİ...
Çalık Holding'in katkılarıyla Sabah Gazetesi ve aHaber'in basın sponsorluğunda İstanbul'da düzenlenen Atlantik Konseyi 3. Karadeniz Enerji ve Ekonomi Forumu'nda konuşan Başbakan Erdoğan, İstanbul Boğazı'ndan geçen tankerlerin çok büyük tehdit oluşturduğunu söyledi. Artan tanker trafiğinin Boğazlar'daki seyri sefer güvenliğini ve binlerce yıllık mazisiyle İstanbul'un çevre, kültürel varlıkları için tehdit oluşturmaya devam ettiğini aktaran Erdoğan, Samsun- Adana Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nı kast ederek, sorunun çözümünde by-pass boru hattı projelerinin yapılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin Erdoğan, "Türk Boğazları üzerindeki trafiği artıracak Sıvılaştırılmış Doğalgaz (LNG) terminalleri yerine, by-pass nitelikli doğalgaz boru hatlarının yapılmasını destekliyoruz" dedi. Toplantıda Karadeniz ülkelerinin temsilcilerine konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin incisi İstanbul ve Çanakkale Boğazları'ndan yılda yaklaşık 150 milyon ton petrolün dünya pazarlarına ulaştığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'MASAYA YATIRILMALI' "
Buraya tabii dikkat çekmek istiyorum; bu bir çevre tehdididir. İklim noktasında hassasiyet gösteren dünyanın, özellikle çevre tehdidi noktasında, böyle bir tehdit altında olan güzel İstanbul'u, ülkemizi muhakkak masaya yatıracaktır."

KORKUTAN SENARYO
Olası bir tanker kazası sonrası İstanbul Boğazı'nda yaşanabilecekler...
İstanbul duman altında kalabilir.
Sızan ve yanan petrol denizlerdeki canlı hayatını ciddi şekilde etkiler.
Yüzlerce kişi hayatını kaybedebilir.
Astım gibi hastalığı olanları etkiler.
Saray ve köprüler yok olabilir.
Karadeniz'in dünya denizleriyle bağlantısı kesilebilir.
Karadeniz ülkeleri ekonomik olarak olumsuz etkilenir.

GÖREV 6 ORTAKTA
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Azerbaycan'la imzalanan Şahdeniz-2 anlaşması ile bölgede Nabucco projesinin önünün tamamen açıldığını söyledi. Yıldız, "Projede Türkiye üzerine düşenden fazlasını yapmıştır. Projedeki 6 ortağa görev düşmektedir" dedi.

AÇIĞI KARŞILARIZ
Foruma katılan Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin El Şehristani, Ortadoğu'da doğalgaz ihtiyacının artacağına işaret ederek, şöyle konuştu: "Irak bu bölgenin gaz açığının bir bölümünü karşılamaya hazırdır. Gazını Avrupa'ya da ihraç etmek istemektedir."

50 YILDA 700 KAZA
Türk Boğazları'nda son 50 yılda 700'ün üzerinde deniz kazası meydana geldi. Kazalar sonucu, 25 civarında gemi yandı veya battı. 100 bin tonun üzerinde petrol denize dökülerek çevre felaketlerine sebep oldu.