750 bin işçiye maaş müjdesi

Hükümet'ten taşeron işçilere iyi haber var. 'Taban ücret' sistemi gelecek; bu sayede işçiler asgari ücretten düşük maaş almayacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Ağustos 2011 Güncelleme 31 Ağustos 2011, 00:00
750 bin işçiye maaş müjdesi

İÇİNDEKİLER

Bugüne kadar haklarını alamamaktan, özellikle düşük maaşla çalışmaktan yakınan taşeron işçilerin yüzü artık gülecek. Hükümet, yaklaşık 15 yıldır çözülmeyen taşeron işçilerin sorunlarıyla ilgili kapsamlı bir çalışma başlattı.
Sayıları 749 bini bulan taşeron işçilere yapılacak çalışma ile asgari ücretten düşük maaş ödenmeyecek.
TAZMİNAT ÖDENECEK
Taşeron işçilerin sosyal ve özlük haklarıyla ilgili tüm konularda düzenleme yapılacak. Düzenleme, işçi ve işveren temsilcilerinin ortak çalışması ile son şeklini alacak. Bu kapsamda, taşeron şirketlerin ve işçilerin karşılaştığı sorunlar araştırılıyor. Araştırmanın ardından da, taraflarla birlikte ortak metin hazırlanacak. Düzenleme ile taşeron işçilere kıdem tazminatı hakkı getirilecek. Mevcut sistemde, taşeron firmalarda çalışan işçiler kayıt üzerinde her yıl işten çıkarılmış gösteriliyor ve bu şekilde kıdem tazminatı almalarının da önüne geçilmiş oluyor. Taşeron işçilerle ilgili hazırlanacak pakette maaşlarla ilgili düzenleme de yapılacak.

Halen taşeron işçilere ağırlıklı olarak, asgari ücret düzeyinde veya altında ödeme yapılıyor. Yeni dönemde, her sektör için taban ücret belirlenecek. Ücretin geç ödenmesi veya ödenmemesi halinde firmalara yaptırımlar uygulanacak.

YÜZ GÜLDÜREN DÜZENLEMELER
Taşeron işçiler kıdem tazminatı alabilecek.
Taşeron işçilerin alacağı ücretler sektörlere göre farklılık gösterecek.
Ücretler, kadrolu işçilerin seviyesine çıkabilecek.
Taşeron firmalara yönelik denetimler artacak.
İşçilerin ücretlerini ödemeyen veya geç ödeyen firmalara yaptırım uygulanacak.
Bu tür firmaların kamu kurumlarının ihalelerine girmesi engellenecek.
İzin ve diğer sosyal haklarla ilgili de düzenleme olacak. Bu haklar devlet garantisi altına alınacak.