Gökhan Karabulut: Yeni pazarlar bulmak gerekiyor
Giriş Tarihi:
Türkiye komşu ülkelerle ticarette başarılı mı? Ülkeler, ticaretlerinin büyük bir kısmını komşu ülkelerle yaparlar. Ayrıca komşu ülkeler, genellikle benzer bir kültürel yapı içerir, mal ve hizmet talepleri benzerlik gösterir. Türkiye, bugüne kadar komşu ülkelerle iyi ticaret ilişkileri geliştirememişti. Örneğin, 2000 yılında toplam ticaret hacmi içerisinde, komşularımızın payı yüzde 20'leri geçmiyordu. Bugün en azından bu yanlıştan vazgeçilerek, komşularımızla ticaretimizi genişletmek için çaba harcıyoruz. Fakat rakiplerimiz onlarca yıl önceden bu piyasalarda yer edindiği için, bu rakamlar öyle birdenbire değişemez. Karşılıklı vizelerin kaldırılması anlaşmaları, işbirliği toplantıları gibi çabalar, uzun yıllar sürdürülebilirse, mutlaka meyveleri alınacaktır. Bütün gelişmiş ülkeler Arap dünyasında ticaret yapmaya çabalarken, bizim bu dünyayı unuttuğumuz gerçeği bir anda yok olmayacaktır. Balkan ülkeleri ile ticaretimiz de geliştirilmeye açık halde bekliyor.
Afrika ülkeleri ile yoğunlaşan ilişkilerimiz ne anlam ifade ediyor? Gelişmiş ülkeler uluslararası ticaret stratejilerini oluştururken, Afrika gibi bölgelere çok önem veriyor. Türkiye kendine ticaret ortakları ararken, bugüne kadar yüzünü hep Batı'ya çevirdi. Sanki dünyada mal ve hizmet satabileceğimiz ülkeler, sadece gelişmiş ülkelermiş gibi bir algı hakimdi. 1998'de Türkiye, 'Afrika'ya Açılım Eylem Planı'nı uygulamaya başladı. Buna rağmen, 2003'te, Afrika kıtası ile ticaret hacmimiz 5.4 milyar dolardı. Ardından Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) gerçekleştirdiği ticari etkinlikler, işadamlarımızın Afrika kıtasında yeni pazarlar bulmasına yardımcı oldu. 2005 yılı ise Afrika açılım yılı ilan edildi. Bütün bu çabalar sonucunda bugün Afrika ile olan ticaretimiz 20 milyar doları geçti.
ABD'nin yeniden faiz oranlarını artırması ne anlama geliyor? Amerikan Merkez Bankası (FED), yüzde 0,50 olan reeskont faiz oranını 25 baz puan artırarak yüzde 0,75 yaptı. Bu durum küresel krizin etkilerini azaltmak için yapılan yoğun faiz indirimlerinin son bulduğu anlamına gelir. Şimdi ABD'yi bekleyen yeni tehlike enflasyon olacak. Faizlerde yapılan bu son artış, enflasyondaki artışın önüne geçmek için atılmış ilk adımdır. Ne var ki, krizin etkilerini frenlemek için uygulanan genişletici politikalar enflasyonu artıracaktır. ABD'nin ekonomiyi bu sorunlardan kurtarması yakın dönemde mümkün görünmüyor.
GENÇSİZ İŞSİZLERE MÜJDE
AYNI PARAYA %25 FAZLA KONUŞTUK
SIFIR STOPAJ HABERLERİNE İNANMAYIN!
TÜRKSAT 10 YILDA 5 UYDU YAPACAK
BAKAN KIZDI, SGK GERİ ADIM ATTI