Cemil Ertem: Avrupa krizde, bizde işler yolunda

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Şubat 2010 Güncelleme 09 Şubat 2010, 02:26

İÇİNDEKİLER

Sanayi Üretim Endeksi açıklandı; iş ve aş umudu ne durumda?
Aralık-2009 Sanayi Üretim Endeksi açıklandı. Buna göre; Sanayi Üretim Endeksi, 2009 yılı Aralık ayında 2008 yılı Aralık ayına göre yüzde 25.2, bir önceki aya göre ise yüzde 8.7 arttı. Bu artış bizce önemli; çünkü 2010 yılıyla birlikte, sanayide, özelikle imalat sanayiinde, çarkların dönmeye başlayacağını bize gösteriyor. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2009 yılı Aralık ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 15,4, elektrik, gaz ve su sektörü endeksinde yüzde 10.9, imalat sanayii sektörü endeksinde ise yüzde 28 artış gözleniyor. İmalat sanayii endeksindeki çarpıcı artış, 2010'un ilk 6 ayından sonra, işsizliğin gerilemeye başlayacağı umudunu doğuruyor.

Avrupa krizi ne anlama geliyor?
Bu hafta sonu, Kanada'da yapılan G-7 toplantısında, gelişmiş ülkelerin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları Yunanistan, İspanya gibi Avrupa ülkelerinde görülen krizlere yönelik kısıtlayıcı maliye politikalarının üzerinde durdu. Avrupa Birliği tıpkı Obama yönetimi gibi bankacılık sisteminde yeni bir reform uygulaması başlatacak. Yunanistan, İspanya gibi ülkeler daha az harcayacak. Euro değer kaybedecek ama artık AB için eurodan dönüş yok. Türkiye, artık AB ekonomileri için daha fazla gerekli. AB büyümesinin Türkiye'den başlayacağını söyleyebiliriz. Bu kriz Türkiye için tarihi fırsattır.

Emtia fiyatları nasıl seyredecek?
OPEC Başkanı Germanico Pinto, bu yıl petrolün varil fiyatının 70 ile 80 dolar arasında değişeceğini ve küresel petrol tüketiminin artacağını söyledi. Petrol fiyatlarındaki bu istikrar, bize diğer temel emtia fiyatlarında da bir iyileşme olacağını gösteriyor. Buna bağlı olarak doların da bir müddet şimdi bulunduğu seviyeleri koruyacağını söyleyebiliriz. Altın fiyatları da bu seviyelerini koruyacak. Yani artık hem mal piyasalarında hem de para piyasalarında spekülasyon devrini kapatıyoruz. Bizde de küçük yatırımcı Türk Lirası'na güvensin.