Adalet saraylarında işler garip dönüyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Şubat 2010 Güncelleme 09 Şubat 2010, 00:00
Adalet saraylarında işler garip dönüyor

İÇİNDEKİLER

Adalet sistemimizde belki birilerinin farkında olduğu ama kamuoyunun bilmediği bir konu gözler önüne seriliyor. Savcı ve hakimlerimizi görevlerinin dışında birçok iş yükünün içinde boğulurken, vatandaşlar da yıllar süren davalarının neticelenmesini bekliyor. Hem 'Geç gelen adalet adalet değildir' diyoruz. Hem de adaleti geciktirmek için olanca gayreti gösteriyoruz. İşte adalet komisyonu başkanlıkları ile ilgili gelen ayrıntılı bir analiz: "Ceza İnfaz Kurumu çınarlarının boynu bükük kalmıştır. Bir çınar, Osmanlı İmparatorluğu'na altı asır sembol oldu. Ceza İnfaz Kurumları personeli için radikal değişiklikler yapmanın zamanı çoktan gelmiştir. Adalet Bakanlığı Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı 150'nin üzerinde Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı bulunmaktadır. Ceza İnfaz Kurumları ve Adalet Sarayları'na alınacak değişik unvanlardaki (infaz ve koruma memuru, infaz koruma baş memuru, ambar memuru, tahsildar, veznedar, satın alma memuru, zabıt kâtibi, mübaşir, cezaevi katibi, teknisyen, teknisyen yardımcısı, sağlık memuru, santral memuru, şoför, aşçı, kaloriferci, hizmetli) personel Adalet Komisyonu Başkanlıkları'nın oluşturdukları 3 kişilik jüri tarafından seçilmektedir. Adalet Komisyon Başkanlıkları şeffaf olmayan bir şekilde personel alımına devam etmektedirler. Danıştay'ın sözlü mülakatlar için yapılması gereken;
a- Sözlü sınavın sesli ve görüntülü kayıt yapılmak suretiyle gerçekleştirilmesi günümüzde mümkündür. Bu imkânın kullanılmaması hukuk devleti ilkesinin sağladığı güvenceyi zedelemektedir.
b- Görüntülü kayıt imkanı varken ayrıca sözlü sınav komisyon üyelerinin soru ve cevapları tutanağa bağlaması gerekmemektedir.
c- Sözlü sınavda komisyon üyelerince takdir edilen notun gerekçeleri ortaya konulmalıdır.
d- Sınav öncesinde soruların ve yanıtlarının hazırlanmış olması gerekmektedir.
Adalet saraylarında tanıdıkları olan hâkim, savcı yakınları, Adalet Komisyon Başkanı ve üyelerinin yakınları ve selam sabah gönderen kişiler, yüzde 100 garantili memur olabilmektedir. Asıl bu görevi hak edenler mağdur edilmeye devam edilmektedir. Bu kadar çok ah ve vebal almaktansa sözlü mülakatın kaldırılması daha doğru olan davranıştır. Asıl işleri yargılama olan Ağır Ceza başkanları, personel alımı ve özlük işlemleri ile meşgul edilmektedir. Zaten, ülkemizde davaların sonuçlanması çok uzun bir zaman alırken hâkim, savcı ve diğer yargı mensuplarının Ceza İnfaz Kurumu personelinin idari işlemleriyle uğraşması bilimsellikten çok uzak bir yaklaşımdır. Ceza İnfaz kurumlarına ve Adalet saraylarına personel alımı, kurumların boş kadrolarının Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilmesine müteakip; ÖSYM tarafından yapılan merkezi atama şeklinde yapılmalıdır. Böylelikle Adalet Komisyonları personeli asli görevlerine dönecek, yargı personeli atıl durumdan elit personel duruma geçmiş olacaktır."

Kabus temizlendi
Yeşilköylüler'in kabusu haline gelen İrfaniye Sokak'taki boş arsa nihayet temizlendi. Yeşilköylüler tarafından, boş arsanın tinerci ve berduşların mekanı haline geldiğinden dolayı zaman zaman can güvenliklerinin bile tehlikeye girdiği yönünde şikayetler belediyeyi nihayet harekete geçirdi. Bakırköy Belediyesi ekipleri boş arsadan bir kamyon dolusu çöp çıkardı. Zabıta Müdürü Selahattin Günyeli, arsanın çevresini de demir plakalarla kapattıklarını ve buraya bir daha girişin önüne geçeceklerini söyledi.

Üzerine iki kere kar yağdı
Beşiktaş - Balmumcu'da İSKİ tarafından kazılan yaya kaldırımı tehlike saçıyor. Cadde üzerinde sola dönüş kavşağının da bulunduğu köşede açılan tamir çukurunun üzerine tam iki defa kar yağdı ve eridi. Ancak ne hikmetse kırmızı pantlarla etrafı çevrilen çukurla ilgili çalışma bir türlü bitirilemedi. Zaman zaman araçların kural dışı olarak U dönüşü yaptıkları köşede bulunan İSKİ'nin çukuru, yayalar için ciddi tehlike haline geldi. Vatandaşlar tarafından 'İSKİ unuttu' denilen çukurun bir kazaya sebep olmadan kapatılması bekleniyor. İSKİ yetkilileri, bu durumu görmezden gelmemeli.



AVM'LER İŞ KAPISI OLDU


METROBÜS ZAMLARI KALDIRILDI

SANAYİ ÜRETİMİ REKOR KIRDI

YASAK GELDİ SİGARA TÜKETİMİ AZALDI

İRAN GAZINA YÜKLENDİK