Serbest kaçağa Maliye kıskacı

Kazandığından az gelir beyan eden eczacı, doktor ve avukat gibi serbest meslek mensupları büyüteç altına alınıyor. Kapsamlı vergi incelemesi yolda

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ocak 2010 Güncelleme 22 Ocak 2010, 00:00
Serbest kaçağa Maliye kıskacı

İÇİNDEKİLER

Maliye Bakanlığı, son dönemde fiyat tartışmalarıyla gündeme gelen ve bazı ilaçları piyasaya özellikle sürmedikleri ithamlarına hedef olan ilaç firmaları nezdinde vergi incelemesi başlatıyor... Eczacılar, doktor ve avukatlar da sıkı mercek altına alınacak. Gelir İdaresi Başkanlığı Gelirler Kontrolörleri'nce gerçekleştirilecek denetimlerde, ilaç üreticileri ve ithalatçıları da içine alan tüm sektöre dönük kapsamlı bir vergi incelemesi yapılacak. Bu çalışma çerçevesinde, öncelikle firmalar ve sektöre dönük bir ön araştırmaya gidilecek. Daha sonra da bütün mükellefler tek tek denetlenecek. Vergi denetim ekipleri, ilaç firmalarının yanı sıra 2009'da da denetime tabi tutulan eczacılar, doktorlar ve avukatları da yeniden mercek altına alacak. Eczanelerin kamudan aldıkları ilaç bedelleri ve kâr marjları da dikkate alınacak. Avukatlara dönük incelemede ise Adalet Bakanlığı'nın Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) verileri de kullanılacak. UYAP sisteminden Türkiye'deki bütün avukatların faaliyetleri derlenecek. Avukatların gelir ve kurumlar vergisi beyanname bilgileri, Vergi İstihbarat Merkezi'ndeki diğer verilerle çapraz kontrole tabi tutulacak.

Para hareketleri izleniyor
Gelir İdaresi Başkanlığı, bankalar ve diğer finans kuruluşlarındaki yüksek para hareketlerini de izleyerek, potansiyel mükelleflere ulaşacak. Potansiyel mükelleflere dönük denetim çalışmasında, belli bir limitin üzerindeki para hareketlerinin yanı sıra tapu kayıtları, emniyetteki araç tescil bilgileri ve kredi kartı harcamalarından da yararlanılacak. Vergi İstihbarat Merkezi ve Risk Analiz Çalışmaları'nda yüksek harcaması ve para hareketi olduğu belirlenenlerin, devlete gelir beyan edip etmediğine, beyan ettiyse bunun tutarının ne olduğuna bakılacak. Bu şekilde potansiyel mükellef incelemesi gerçekleştirilec ek.

'Tekstil ürünü'ymüş!
Sigaraya gelen vergi zammının ardından polis, son yılların en büyük sigara kaçakçılığını ortaya çıkardı. Hatay'da 3 TIR dolusu yurda kaçak yollardan sokulan 2 milyon paket sigara ele geçirildi. Sigaraların gümrükten 'tekstil ürünü' diye sokulduğu anlaşılırken, konuyla alakalı 5 kişi gözaltına alındı. Kaçak sigaraların Suriye üzerinden Hatay Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan geçirilerek yurda sokulduğu belirlendi. n

'10 numara'lık oyun bozuldu
Kamuoyunda '10 numara yağ' adı verilen atık madeni yağların motorin yerine araçlarda yakıt olarak kullanımı, vergi ayarı ile önlenecek. Akaryakıt Kaçakçılığı Mücadele Koordinasyon Kurulu, akaryakıt dışı ürünlerin akaryakıt gibi vergilendirilmesine karar verdi. TBMM Araştırma Komisyonu'nun '8 milyar dolarlık pazar var' tespitini yaptığı akaryakıt kaçakçılığıyla etkin mücadele için bu karar alındı. Kararla birlikte, milyonlarca liranın kaçırıldığı sektör vergi potasına girecek.

DOLARIN ATEŞİ YÜKSELİYOR


ZAMLI MAAŞLAR NE ZAMAN YATACAK?

1 HAFTA BEDAVA KONUŞACAKSINIZ!

GÖZÜ KAPALI ALIŞVERİŞ DÖNEMİ SONA ERDİ!