Ucuz alışveriş bitti!

ÖTV ve KDV indirimleri dün sona erdi. Hükümet indirimleri uzatmama kararı aldı. Bugünden itibaren beyaz eşya, otomobil, mobilya ve elektronik yüzde 8-10 arasında daha pahalı satılacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Ekim 2009 Güncelleme 01 Ekim 2009, 01:11

İÇİNDEKİLER

Hükümetin iç piyasayı canlandırmak ve stokları eritmek için başlattığı vergi indirimlerinde sona gelindi. Otomotiv, beyaz eşya, bilişim ve mobilya sektörlerindeki vergi indirimleri dün bitti. Bugünden itibaren bu ürünlerin satış fiyatları yüzde 8-10 arasında zamlanmış oldu. Daha önce vergi indirimlerini uzatma kararı alan hükümet, yeni bir süre uzatımına gitmedi. Önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu'nda konuyla ilgili gelişmeler müzakere edildi. Fakat açıklama yapılmadı. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, dün, vergi indiriminde uzatmanın söz konusu olmadığını açıklayarak beklentilere de cevap vermiş oldu. İndirimler ile vatandaşlar erteledikleri ihtiyaçlarını karşılamış ve bu sayede firmalar da stoklarını eritmişlerdi. Firmaların vergi indirimlerine ilave olarak kampanyalar düzenlemesi de fiyatları aşağıya çekmişti. Krizin en etkin olduğu dönemde yapılan bu indirimler piyasalara nefes aldırmıştı.

NASIL UYGULANDI?

Vergi indirimleri şu sektörlerde uygulandı:
Otomotiv: 1600 cc ve altındaki otomobillerde yüzde 37 olan ÖTV oranı yüzde 27 olarak uygulandı. Hafif ticari araçlarda ÖTV yüzde 3 düzeyindeydi. Çekiciler, midibüsler, özel amaçlı taşıtlar, kamyonlarda ÖTV yüzde 1 olurken; otobüste ise ÖTV alınmadı.
Beyaz eşya: Beyaz eşyada yüzde 6.7'lik ÖTV oranı yüzde 2 olarak uygulandı.
Bilişim ve mobilya: Bilgisayar ve mobilyadaki yüzde 18'lik KDV, 30 Eylül'e kadar yüzde 8 oldu. Ayrıca net alanı 150 metrekare ve üzeri konut teslimlerindeki KDV de 15 Haziran'a kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanmıştı.