‘Çek’te infaz kaldırıldı!

Çek yasasının, TCK’ya uyumu sağlanmadığı için 31 Aralık 2008’de hükmünün kalkmasıyla ilgili yayınlarımız, kararlara yansımaya başladı. Birçok mahkeme infazları durduruyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Nisan 2009 Güncelleme 09 Nisan 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Çek yasasının 31 Aralık 2008 tarihi itibarıyla hükümsüz hale geldiği konusundaki tezleri gündeme taşıyan Takvim, bu konudaki gelişmeleri de takip etmeyi sürdürüyor. Ocak ayında yaptığımız haberlerden sonra binlerce hükümlü ve sanık mahkemelere başvurarak tahliye istemişti. Dünkü haberimizde de belirttiğimiz gibi tartışmalar hukukçuları ikiye bölmüş ve her mahkemeden farklı kararlar çıkmaya başlamıştı. Yargıtay'dan da bir içtihat çıkmaması karışıklığın sürmesine yol açıyor.

TAHLİYE KARARI GELDİ
Bu konudaki beraat kararlarından birisi 18 Şubat 2009 tarihinde İstanbul Şişli 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde verildi. Mahkeme Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği yazıda söz konusu yasanın hükümlerinin 31 Aralık 2008 tarihi itibarıyla yürürlükte olamayacağını belirterek infazın durdurulmasını istedi. İşte mahkemenin yazısı: "5552 SY. Geçici 1. maddesi gereğince 31 Aralık 2008 tarihinden sonra yürürlükte olan 5237 SY. TCK. 5. maddesi gereğince, 3167 SY. Çek Ödeme Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanun'un ise 5237 SY.TCK. genel hükümlerine aykırı kısımlarının artık yürürlükte olamayacağı açıklığıyla, ayrıca bu konuya ilişkin yeni yasal düzenleme çalışmalarının da yapıldığı öğrenilmiş olmakla; bütün bu uygulamaların infaz edilmekte olan cezanın miktarını veya kendisini tamamen değiştirebileceği açıklığıyla yukarıda yazılı ilanın infazının geçiçi olarak durdurulması rica olunur."