Darbe ateşi

Ukrayna'da muhalif Darbe Partisi Lideri Vitaly Kliçko'nun cumhurbaşkanı Yanukoviç'in koltuğuna göz dikmesi, ülkeyi iç savaşa sürükledi. Kiev'de başlayan gösteriler, birçok kente yayıldı. Çıkan çatışmalarda 25 kişi hayatını kaybetti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Şubat 2014 Güncelleme 20 Şubat 2014, 01:00
Darbe ateşi

İÇİNDEKİLER

Ukrayna'da hükümetin geçen yıl kasım ayında Avrupa Birliği ile anlaşmaya imza atmak yerine Rusya ile güçlü ilişkiler kurmayı tercih etmesi, ülkede geniş çaplı protesto gösterilerine neden oldu. Özellikle Almanya'nın desteğini alan Darbe Partisi lideri Vitaly Kliçko, göstericileri kışkırtmaya devam etti. Bağımsızlık Meydanı'na (Maidan) kadın ve çocukların da çıkmasını istedi. Devlet Başkanı Victor Yanukoviç'in Maidan'ı boşaltma emri vermesi, çatışmaların fitilini ateşledi. Polisin başlattığı operasyonda ölenlerin sayısı 25'e ulaştı. Çatışmalarda 241 gösterici, 79 emniyet görevlisi, 5 gazeteci ve 1 milletvekili de yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Muhalifler Maidan'ın çevresindeki çatılara keskin nişancı yerleştirdiğini ve ölenlerin çoğunun bunların açtığı ateş sonucu olduğunu ileri sürdü. İÇ

SAVAŞ KORKUSU SARDI
Yanukoviç "Bu bir terörle mücadele operasyonudur" dedi. Eylemcileri direnişi bırakmaları konusunda bir kez daha uyardı. Lvov'da 2 bin gösterici gece silahlı kuvvetler kışlasına baskın düzenledi. Ülkenin güney bölgelerinde Kırım, Odessa, Herson, Donetsk ve Lugansk bölgelerinde ise Yanukoviç ve Rusya yanlısı çeteler organize edilmeye başlandı. Ülkede bir iç savaşın patlak vermesinden endişe ediliyor. Bu arada Avrupa Birliği, Ukrayna'da yaşananları görüşmek üzere olağanüstü toplanmaya karar verdi.

TÜRKİYE KAYGILI
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ukrayna'daki olaylarla ilgili "Ukrayna Karadeniz havzasının en önemli stratejik ülkelerinden biridir. Ukrayna'nın istikrarı, barışı bütün bölge için hayati derecede önemlidir. Ukrayna'daki gelişmeleri kaygıyla takip ediyoruz" dedi.

YAPTIRIM ÇAĞRISI
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Polonya Başbakanı Donald Tusk, AB'nin Ukrayna'ya acilen müeyyide uygulamasını istedi. Ukrayna'daki ''kabul edilemez'' şiddet olaylarını kınayan Hollande, şiddetin derhal durması çağrısında bulundu.

YANUKOVİÇ'E TEPKİ
Kiev'deki 25 kişinin öldüğü operasyon, ABD'yi kızdırdı. Yanukoviç'i arayan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, hükümet güçlerini geri çekmesi nive müdahaleyi kısıtlı tutmasını istedi. ABD'nin Kiev Büyükelçisi Jeffrey Payyatt ise "ABD, tek sorumlu olarak Yanukoviç'i görmektedir" dedi.

RUSYA SESSİZ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, "Kremlin olayları dikkatle takip ediyor. Biz konuyla ilgili görüşümüzü mutlaka belirteceğiz, ama daha sonra. Başlıca prensibimiz şu: Kiev'de yaşanan olaylara müdahale etmemek. Bu defalarca dile getirildi" şeklinde konuştu.

MEVLÜT YÜKSEL