İsrail iyice zıvanadan çıktı

İnsani yardıma gelenleri öldüren İsrail, Türkiye aleyhtarlığının dozunu artırdı.

Giriş Tarihi 08 Haziran 2010, 00:00 Güncelleme 08 Haziran 2010, 16:59
İsrail iyice zıvanadan çıktı

İÇİNDEKİLER

1- İsrailli eski bir general, "Erdoğan savaş gemileri ile gelirse batırırız" dedi

İsrail Savunma Bakanlığı Siyaset Dairesi Başkanı Tümgeneral Amos Gilad, askeri yetkilileri, Türkiye ile krizi körükleyecek Başbakan Tayyip Erdoğan'a yönelik eleştirilerin tonunu yumuşatmaya çağırırken eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı bu çağrıyla çelişen bir açıklamada bulundu.

Türkiye ile ilgili sert görüşleriyle bilinen General Uzi Dayan, daha önce Lübnan basını tarafından ortaya atılan Erdoğan'ın savaş gemilerinin eşlik edeceği bir yardım filosuyla Gazze'ye gideceği iddialarını değerlendirdi.

Haaretz Gazetesi'nde yayınlanan haberde Dayan'ın ""Eğer Türk savaş gemileri gelir, Türk Başbakanı da filoya katılırsa hiç şüphe yok ki bu 'casus belli' (savaş sebebi) olur" dediği belirtildi.

Dayan "Eğer (Erdoğan) böyle bir filoya katılırsa, bunun casus belli (savaş sebebi) olacağını ve gemiye el koymayacağımızı, ama batıracağımızı açıkça ifade etmeliyiz. Eğer İsrail, bunu önceden belli etmezse, Türkler giderek daha çok özgüven kazanacaklar ve önceden önleyebileceğimiz bir senaryo ile karşı karşıya kalabiliriz" diye konuştu.

ASKERLERDEN MEKTUP

Bu arada İsrail donanması yedek subaylarından 10'u, İsrail hükümetini eleştirerek, soruşturma komisyonu kurulmasını istedi. Askerlerin mektubunda "Sivillerin ölmesi karşısında nutkumuz tutuldu. Durumun değerlendirilmesinde ve kuvvet kullanımında ciddi taktik hatalar yapıldı" denildi.

2- İsrail basını 'İlişkilerimizi bozan kişi' diye yeni MİT Müsteşarı'nı hedef yaptı

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, İsrail istihbarat örgütü Mossad'ın, Türk istihbarat örgütü MİT'in başına Hakan Fidan'ın atanmasından kaygı duyduğunu ileri sürdü.

Gazetenin savunma yazarı Amir Oren'in imzasını taşıyan haberde, İsrail güvenlik çevrelerinin, Gazze'ye gemilerle yardım operasyonunun, 42 yaşındaki Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Erdoğan tarafından birlikte planlandığına ve ilişkilerdeki "kasti" değişimi temsil ettiğine inandıkları belirtildi.

Haaretz, Fidan'ın yardım gemilerinin organizasyonunu yapan İnsani Yardım Vakfı ile bağlantısı olduğuna dair bir bilginin bulunmadığını da vurguladı.

3- Gemideki gönüllülerin görüntüleriyle video-klip hazırlayıp dalga geçtiler

İsrail hükümetinin basın ofisinin yabancı basın mensuplarına gönderdiği videoda, Mavi Marmara baskınındaki ölümlerle alay ediliyor. Klip, "We Are the World" şarkısı örnek alınarak çekilmiş. Klipteki şarkıda "Dünyayı kandırırız Herkesi İsrail askerlerinin Karındeşen Jack olduğuna inandırırız" gibi sözlere yer veriliyor. İsrail hükümeti klibin linkinin bir hata sonucu gönderildiğini açıkladı.

4- Tel Aviv, gemideki iki İHH yetkilisini 'terörist' ilan etti

Gazze'ye yardım götüren gemilere geçen hafta uluslararası sularda saldıran ve 9 kişiyi öldüren İsrail, gemilerde 2'si Türk 5 terörist bulunduğunu ileri sürdü. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun "Eğer gemide terörist olduğu iddia ediliyorsa isim versinler" açıklamasından sonra İsrail'in Ankara Büyükelçiliği, Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisinde terör örgütü üyesi olduğunu iddia ettiği eylemcilerin isimlerini yayınladı. Listede yer alan 5 kişinin, El Kaide, Hamas ve Filistin İslami Cihad Örgütü'ne üye oldukları ve yardım ettikleri iddia edildi. Bu kişilerin Filistin'e yönelik deniz ablukasını deldiğide savunuldu. İsrail, yayınladığı listede şu bilgileri verdi:

Hassan Iynasi-(1982): Türk vatandaşı. Filistin İslami Cihad Örgütü'ne maddi yardım yapan Türk yardım kuruluşu üyesi.

Hussein Urosh: Türk va tan da şı, İHH üyesi. El Kaide militanlarının Tür ki ye üze rinden Gazze'ye kaçırılmasına yardım etti.

Fatima Mahmadi: 1979 doğumlu. İran asıllı ABD'li. "Viva Palestine" (Filisin'e Özgürlük) adlı örgütün faal üyesi. Gazze Şeridi'ne yasak elektronik malzeme taşımaya teşebbüs etti.

Ken O'Keefe: 1969 doğumlu. Amerikan ve İngiliz çifte vatandaşı. Radikal İsrail
karşıtı eylemci ve Hamas'la bağlantılı. Filistin terör örgütüne komando yetiştirme faaliyetine katıldı.

Ahmad Umimon: 1959. Fas kökenli Fransız. Hamas terör örgütü üyesi.