İklim değişikliği, üşütme ve yorgunluk gibi faktörler soğuk algınlığı hastalığını tetikler. Tedavisi dinlenmekten geçer.
En sık rastlanan hastalık soğuk algınlığıdır. Çok değişken olmakla birlikte genç bir kişi senede 2 ya da 3 kez soğuk algınlığına yakalanır. Özellikle çocuklarda ve gençlerde burunda virüs iltihabı sık görülür. Yol açan etkenler: * İklim, çevre, sıcaklık, nem * Üşüme, bağışıklık durumu * Beslenme ve vitamin eksikliği * Yorgunluk * Burun tıkanıklığı * Kronik enfeksiyon odağı * Burun salgılarının asitlik derecesi Genel hastalıklar: Böbrek, karaciğer ve kan hastalıkları, şeker hastalığı ve verem soğuk algınlığına direnci düşürür. Toplumda soğuk algınlığına sebep olan virüsler çok yaygındır ve sayıları 200'den fazladır. Kişilerin direnci düştüğü zaman veya çok yoğun ve bulaşıcı virüslere maruz kalındığında enfeksiyon ortaya çıkar. Üşümek vücut direncini düşürdüğü için soğuk algınlığına zemin hazırlar. Konuşurken, hapşururken ve öksürürken çok miktarda hastalıklı damlacık 180 cm uzağa kadar yayılır. Bir hapşırmada 20 bin kadar damlacık etrafa saçılır ve yere konar. Damlacıkların bir kısmı yere inerken buharlaşır, küçülür, hafifler ve 2 gün kadar havada uçabilir. Bu damlacık parçaları virüsleri rahatlıkla taşıyabilir, fakat bakterileri taşıyamaz. Virüsler elleme, öpme ve yiyecekler yoluyla da yayılabilir. Soğuk algınlığının başlangıcıyla bitişi arasında 4 dönem belirgindir. Her dönem birkaç saat sürer. Burun hava yolu açıktır, fakat virüslerin giriş noktasında kaşıntı, tahriş, kuruma ve yanma hissi olur. Bu dönemde virüsler burun iç yüzeyine ve lenf sistemine yayılır. Bu işlem birkaç saat veya gün sürer. Virüslerin ilk girdiği yer iyileşirken daha sonraları yayılmış olduğu bölgelerde hastalık devam eder. Boğaz kurur ve yutkunurken ağrır. Aksırma, sulu burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ortaya çıkar. Burun içi ve boğaz şiş ve kırmızı görünümdedir. Halsizlik, kırgınlık ve ateş bu dönemde ortaya çıkar. Her dönemin başladığı üçüncü günde fırsatçı bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar belirgin olur. Tıkanıklık ve bitkinlik bu dönemde en çoktur. Bu dönemdeki akıntı, içeriğindeki maddeler nedeniyle mendili kuruyunca sertleştirir.