Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 14 Mart 2008  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Burada ölüm var!
Gözde meslek tersane işçiliği
İngiliz ustaya 3 bin 500 sterlin
'Bir yat için 400 işçi çalışıyor'
'Malzeme yok işinize gelirse!'
Asbest ve raspa ölüm saçıyor
Uzmansız komisyon
Siren sesi ölüm demek

Tersanede ölüm var!



Tuzla tersanelerinde çalışan 40 bin işçiden 24 bini kayıtsız... Dolayısıyla hiçbir sosyal güvenceleri yok. İşçiler her sabah tersaneye "Acaba bugün sıra kimde?" korkusuyla gidiyor. Ambulans sireni onlar için ölüm demek... Milyon dolarlık yatlara imza atanlar, tersanelerde adeta köle gibi çalıştırılıyor. Sendikal faaliyetlerde bulunmak isteyenler ise kapının önüne konuluyor.

***

Burada ölüm var!

Yaklaşık 40 bin kişinin ekmek yediği tersanelerde çalışanlar, iş güvenliğinden bihaber... İşçiler her sabah 'Acaba bugün sıra kimde?' diyerek güne başlıyor.

Ali Doğan... 30 yaşında... Malatyalı... Boru ustası... 9 yıldır Tuzla tersanelerinde çalışıyor. Kendi deyimiyle tersanenin en iyi 5 ustasından biri... Tersanede 40 bin işçinin çalıştığı düşünülürse, son derece ciddi bir rakam. Bu yüzden de tevazu göstermiyor. Ancak o şimdi işsiz. Gerekçesi ise 27-28 Şubat'ta Tuzla tersanelerinde yapılan eyleme katılmak ve işçi arkadaşlarını eyleme katılmaya teşvik etmek. "Neden işten atıldınız?" diye soruyoruz, "Ben 'Ölümler durdurulsun, çocuklar babasız kalmasın. Haklarımızı alalım' dedim" diyor.

SAKINCALI İŞÇİLER!
Zira o artık Tuzla tersanelerinde "sakıncalı işçiler listesinde". "Bundan sonra tersanede kolay kolay iş bulamam" diye konuşuyor ancak "kaderine" razı olmuyor, çünkü dava açmaya hazırlanıyor. Ocak ayı da dahil maaşını ve mesailerini alamamış. Patronu ödeme yapmak için birkaç gün istemiş, parasını alamazsa dava açacakmış. Ali Doğan yalnız değil, onunla aynı gün 3 arkadaşı daha işten atılmış. Eylemlere katıldıkları için toplam 11 arkadaşı şu anda işsiz.

'DEŞİFRE OLDUN KOVULDUN!'
Ertan Kabadayı... Samsunlu... 30 yaşında... 6 yıldır tersanede boru ustası olarak çalışıyor ve o da işsiz... Gerekçesi ise Ali Doğan'ınkiyle aynı... 27-28 Şubat eylemine katılmış ve gazetelerde fotoğrafları çıktığı için işten atılmış. Ramazan Ayar... Diyarbakırlı... Onun yaşı diğerlerinden daha küçük... Meslekte de oldukça yeni... 9 aydır çalışıyor. Bu işte çalışabilmek için Diyarbakır'dan göçmüş. O da Ertan Kabadayı'yla aynı kaderi paylaşmış. Yani eylemde fotoğrafları gazetede çıktığı için işten atılmış. Patronu ona "Deşifre oldun" demiş...

YÖNETİM İSTEMEDİ
Ali Doğan'la konuşuyoruz. Doğan, işten atılan tüm işçilerin sözcülüğünü üstlenmiş adeta. "Baret" adında da bir dergi çıkartıyorlar karınca kararınca... "Pazartesi günü izin alıp hastaneye gittim, salı sabahı işe gitmek için yola çıktım, tersaneden aradılar. 'Tersane yönetimi seni burada görmek istemiyor, işe gelme' dediler. Ben yine de gittim kapıdaki güvenliğe sordum, 'İçeri alınmama emrin var' dediler, gerçekten de içeri giremedim" diyerek işten atılmasının öyküsünü anlatıyor.

ASGARİ ÜCRET TEMBİHİ
"Gerçekten söylendiği gibi asgari ücretle mi çalışıyorsunuz, sonuçta en iyi 5 ustadan birisiniz" diyoruz, "Hayır bin 980 lira maaş alıyordum ama sigortada asgari ücretten gösteriliyordum. Tüm işçileri müfettişlerin geleceği zaman 'Sorduklarında asgari ücretle çalıştığınızı söyleyin' diye tembihliyorlardı. Aksini söylediğimiz zaman da kapının önüne koyuluyorduk" diye cevaplıyor. Ali Doğan son derece bilinçli bir işçi... Çoğu taşeron işçisi olan insanların sendikaya üye olmasının gerekli olduğunu söylüyor. Haklarını alabilme, kayıtdışılığı önleme, vergiden kaçırma, naylon fatura noktasında bu çok önemli. Tersanelerde çalışan yaklaşık 40 bin işçinin büyük bir bölümü taşeron. Günlük yevmiyeyle çalışıyor. Üstelik 3. veya 4. taşeron. Gerçekte işçiler patronlarının kim olduğunu bilmiyor.

'HAKKI YALÇIN SAHİP ÇIKTI'
Ölümlerle ilgili olarak gündeme gelmek üzmüş işçileri, özellikle de Ali Doğan'ı... Bu konuda en duyarlı yazarın Hakkı Yalçın olduğunu söyleyip ekliyor. "Zaman zaman telefonlaşırdık Hakkı Yalçın'la. Bizim içinde bulunduğumuz durumu yazardı. Oysa biz bugüne kadar yaptığımız muhteşem işlerle gündeme gelmek isterdik kamuoyunda. Özellikle son 8 ayda yaşanan 18 ölüm, bizi başka bir noktaya getirdi. Üstelik bu ölümleri de biz duyurduk kamuoyuna" diyerek, başka ölümlerin olmaması için mücadele ediyorlar.

'HASAN PULUR DUYARSIZ KALDI'
Doğan, diğer köşe yazarlarının ise bu konulara duyarsız kalmalarını içine sindiremiyor. Dubaili bir işadamına dünyanın en büyük yatını yaptık. O yatın inşasında da çalıştım. Ama yetkililer sadece o yatın denize indiriliş törenini izlemek için buraya akın etti. Buna köşe yazarları da dahil. O yatın yapımında bir arkadaşımız sakat kaldı. Biz bağırdık ama kimse duymadı. Hasan Pulur kalktı, 'Dünyanın en güzel yatı bizim tersanelerimizde yapıldı' diye köşe yazdı. Bize bir tek Hakkı Yalçın, Melih Aşık, Evrensel gazetesi ve Çağdaş Tuzla Gazetesi sahip çıktı" diyor. Yaz ayında bir eylem yapmışlar ve işçiler bunu miad olarak kabul ediyor. Yerel gazetelere ve televizyonlara çıkmış, seslerini bir nebze de olsun duyurmuşlar. İşçiler, "O bile yeterdi. Kamuoyunun gündemine çalışma koşullarımızla geldik ve o güne kadar başaramadığımızı başardık" diyor.

BAKANA ŞAŞIRIYORLAR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in "Ağır iş sanayinde yılda 5-6 işçinin ölmesi normal" açıklamasına, bir anlam verememişler. Hemen ardından "1 işçi bile ölse gerekirse tersaneleri kapatırım" lafına ise şaşırmışlar. Tersane işçileri, Bakan'ın bu açıklamadan çark etmesinin basının başarısı olduğunu düşünüyorlar.


Hicran AYGÜN

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
Canavara ucuz cezaDepreme yeni rota
Tuzla'da korkunç iddiaPikaplı seyyar fuhuş
İran Kandil'i vurduTürk'ün aşkı internet
Gecekonduya elektrik affıMinik binici taburcu oldu
Silahını kapan törene koştuYaşasın okulumuz
Faciadan dolandırıcıAyfer 'Rozerin' çıktı
Polisin kucağına düştülerEmekli öğretmenlerden 1...
Eğitime gönülden destekDiyarbakır'da vahşet
Eagle kokain bulduZorbalığın böylesi
Bebeğin babası çıktıİzinli gününde Dicle'den...
Trafik polisinden...Yakalandığı gün 18 yaşında
Tarih barakayı hiç affetmez!Sulukule'de yıkım havası!
Niğde de sallandı!Fener'den eğitim golü
Trafik kurbanı öğretmene vedaYollar uzun da köprü mü kısa!
Katil şofben, suçlu aileMalatya katliamı...
Kalkavan'a tahliye yokYargıdan ilginç karar
160 bin dolarlık cipe LPG taktı!Megakent sırılsıklam!
YouTube'a yine engelŞırnak'ta 10 PKK'lı ölü...
Eski milletvekilinin kızı...Ege'de Türk F-16'lara...
Futbol oynarken kalp...Ters ayaklı çocuğa...
Türkiye'de 1 doktora 653...Beyazlatıcı diş macununa dikkat!
7 günlük bebek otoparka...10 yaşındaki kız kalbine...
Süper Loto 6/54
EKONOMİ
Hayat Hayat 2 saat duracak!
Emek Platformu bugün reforma karşı eylem yapacak. 10.00-12.00 arası...
Çin malı bizi bozar!
Ülker'den bebeklere yatırım
Piyasalara yine ateş düştü
Nükleer ihalesi Köşk onayında
Ankara gazı için büyük yarış...
Yılmaz: İhtiyatı elden...
MAGAZİN
Dengini Dengini buldu!
Altan isimli 'fakir' bir gençle flört ettiği için ailesinden veto...
Podyumda türban savaşı
Avrupa Yakası Galatasaray'ın...
Alkollü mankenlere 'Leş' dedi
TMSF'den Avşar'a kamu davası
'Ölüm değil, çözüm istedim'

 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Çok Bulutlu 13°C 8°C 
ANKARA Çok Bulutlu 13°C 6°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 20°C 12°C 
ANTALYA Çok Bulutlu 21°C 10°C 
ADANA Sağanak Yağışlı 21°C 11°C 
EKONOMİ
IMKB E: 42.421,930 D:% -4,13
DOLAR S: 1,236 D:% 1,23
EURO S: 1,924 D:% 1,91
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
SPOR
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu