Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 02 Aralık 2007  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Onların eğitime ve sevgiye ihtiyacı var-1
Artık her çeşit yemeği seviyor
Ağlama krizleri bitti

Onların eğitime ve sevgiye ihtiyacı var-1

Sebebi halen bilinmeyen otizm; yaşam boyu dil, sosyalleşme ve iletişim becerilerini etkileyen bir gelişim bozukluğu olarak tehlike saçıyor....



Hangi anne-baba evladına hastalığı yakıştırır? Hele hele bu hastalık hiç geçmeyecek, ömür boyu kalacak bir problem; otizm ise... Elbette ki bunu kabullenmek zor ama gerçeği görüp, tedaviye erken başlamak çok önemli. Peki nedir otizm? Otizm nasıl anlaşılır, hangi yaşlarda ortaya çıkar, tedavisi var mı? Bu soruların yanıtını almak üzere hiçbir kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşunun yani Tohum Otizm Vakfı'nın kapısını çaldım. Güler yüzlü bir ekibin karşıladığı vakıf binasının içinde inanılmaz bir hareketlilik vardı. Otizmli çocuklardan bir kısmı öğle yemeği yiyorlardı. Her çocukla bir eğitimci ilgileniyordu. Yemek yiyen çocuklar, çatal-bıçak-kaşık kullanmayı öğreniyor, önlerindeki listeden davranış resimlerini inceliyordu.

BELİRTİLERE DİKKAT EDİN
Daha sonra vakfın Eğitim Programları Direktörü Doç. Dr. Binyamin Birkan'a sorularımı sıraladım. Önce otizmin ne olduğunu anlatmasını istedim. "Otizm, sosyal ilişkilerde güçlük, iletişimde zorluk, sınırlı tekrarlayan davranışlarla 36'ncı aydan önce başlayan yaygın bir gelişim bozukluğudur" diyen Dr. Birkan, belirtilere dikkat çekti: "Mutlaka 36'ncı aydan önce belirtiler ortaya çıkmaya başlıyor. Çocuk; adına tepki vermiyorsa, başkalarının bakışlarını takip etmiyorsa, daha çok kendi içine kapanıksa, sosyal etkileşime girmiyorsa, işlevsel oyun becerilerini kullanamıyor ya da oyun kuramıyorsa, yalnız olmayı tercih ediyorsa, konuşmada akranlarına göre belirgin bir gerilik varsa, mutlaka bir çocuk psikiyatrına götürülmeli." Anne karnında tanısı konulamayan otizm; erken yaşlarda anlaşıldığında çocuğun topluma kazandırılması çalışmalarında da yüksek başarı elde ediliyor. "Öncelikle çocuğunuzda bir farklılık olup olmadığını fark etmelisiniz" diyen Dr. Binyamin Birkan, "Daha sonra tarama testleri yapılıyor ve teşhis kesinleştiriliyor. Akrabalarında veya bir kardeşinde ya da komşusunda benzer bir durumla karşılaşmayanlar maalesef bunu çok erken yaşta fark edemeyebiliyor" diyor. Çocukların otizmden kurtulma şansı olup olmadığını sorduğumda ise, "Tüm alanlarda olduğu gibi otizmde de erken yaşlar hayati önem taşıyor. Erken yaşın önemi konusunda yapılmış binlerce bilimsel araştırma var. Bu araştırmalara göre; eğer çocuğunuza 3 yaşından önce tanı konulmuş ve yoğun eğitim hizmetlerinden yararlanmışsa okul öncesi döneme geldiğinde normal akranları arasında eğitim alma şansı, yüzde 50" yanıtını verdi.

ELİ-KOLU VAR, KULLANMIYOR
Otizmli çocukların haftada en az 24-40 seans arasında yoğunlaştırılmış özel eğitim alması gerekiyor. Seanslar ise 45 dakika kadar sürüyor. Ancak eğitimin niteliği de çok önemli. Vakıf bünyesinde verdikleri eğitimle çocukların gelişimlerini destekleyen Dr. Binyamin Birkan ve eğitimciler; çocukların konuşmasını, anlamasını, zihinsel becerilerini ve motor becerilerini desteklediklerini anlatıyor: "Çünkü bu alanlarında işlevleri bozuk olabiliyor. Çocuğun eli var ama kullanmayı tercih etmiyor. Ağız yapısı gayet sağlam ama konuşmuyor..." Otizmi zihinsel bir hastalık olarak adlandırmayı doğru bulmuyor Dr. Birkan... Sadece beyinle ilgili nörolojik bir bozukluk denebileceğini, ancak halen hastalığa neyin yol açtığının bilinmediğinin altını çiziyor. Bu arada aramıza katılan Tohum Otistizm Vakfı Kurucu ve Vakıf Başkan Yardımcısı Aylin Sezgin söze karışıyor. Kendisi de bir otistik çocuk annesi olan Aylin Sezgin, Türkiye'deki imkansızlıklar sonucu çocuğunu yurt dışına götürdüğünü ve burada testler yaptırdığını anlatıyor.

SUÇLULUK HİSSİ
"Geri geldiğimde ülkemizdeki otistik çocuklar adına çok üzüldüm. Okuldan arkadaşım olan Mine Hanım (Mine Narin, vakıf başkanı ve kurucusu) ile görüştük ve birlikte bu vakfı kurmaya karar verdik" diyor. Aylin Hanım, otizmli çocuğu olan ailelerin kesinlikle kendilerini suçlamamalarını istiyor. "Çünkü" diyor, "Bu hastalık sonradan oluşan bir şey değil, doğuştan. Annenin ya da babanın davranışlarından kaynaklanmıyor. Geçmişte hep anne-babalar suçlanmıştı ama bunun doğuştan olduğu günümüzde kesinleşti" şeklinde konuşuyor. Otizm erkek çocuklarda kızlara göre 4 kat daha fazla görülüyor. Ama sadece otizmin değil, bütün zihinsel problemlerin erkeklerde daha çok ortaya çıktığını anlatan Dr. Bünyamin Birkan, farklı bir noktaya dikkat çekiyor: "Otizmli olup da başka bir zihinsel sorun yaşayan çocuklar da var. Yani zihinsel özür ayrı bir şey, otizm ayrı. Ek bir kusur olarak geliyor karşımıza. Yüzde 70'inde zihinsel engellilikle beraber seyrediyor. Ama yüzde 10'unda da çok üstün zeka görülebiliyor."

İLK ÖNCE NE YAPILMALI?
Otizmli çocuğu olan ailenin yapması gereken ilk şey ise vakit kaybetmeden işin uzmanına gidip doğru eğitimi almak. Ancak bu eğitime sadece çocuğun değil, ailenin de ihtiyacı olduğunu hem Aylin Hanım, hem de Dr. Binyamin Birkan özellikle vurguluyor.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Hülya Avşar beni kullandı-1Hülya Avşar beni kullandı-2
Üç yanardağ patladı-1Üç yanardağ patladı-2
Onların eğitime ve...Cazibe revaçta bacaklar fora!..
Yeni gezegende yaşam'Adaletten kaçamazsın'...
Yeni nesil yıkılıyorKış ortasında çiçekler açtırın
Dekorasyon rehberi
GÜNCEL
4.5 4.5 dakika için
57 kişinin öldüğü facia ile ilgili ilk tespitler tüyler ürpertti:...
Bir kalbe üç acı
Büyük saygısızlık
Ağlatan karşılama
Korkup bıraktılar
Yazıklar olsun
Virajı ölüm geçti
SPOR
Hesabı Hesabı Ali kesti
Kendisini 1.5 yıl önce şampiyonluktan eden rakibini bu kez...
Cimbom'u da yeneriz
İlk yarıda fark kaçtı
Sürpriz yapmayın
Şansımız bol olsun
Puan kaybetme lüksümüz yok
Şampiyonluk çok zor
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sisli 13°C 3°C 
ANKARA Sisli 10°C -2°C 
İZMİR Çok Bulutlu 17°C 6°C 
ANTALYA Çok Bulutlu 19°C 13°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 16°C 7°C 
EKONOMİ
IMKB E: 54.213,820 D:% 1,94
DOLAR S: 1,179 D:% -0,88
EURO S: 1,738 D:% -1,11
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu
Shuanda Bildiriyor Blogomania Hepoku