Kaçak et yiyoruz
Türkiye'ye Brezilya ve Uruguay gibi ülkelerden getirilen 180 bin ton kaçak et, hastalık saçıyor. Daha ucuza satılan etler, turistik yörelerde tüketiliyor.
PARA dergisi, bu haftaki sayısında önemli bir vurgunu ortaya çıkarttı. Türkiye'ye Mersin ve İstanbul serbest bölgelerinden sokulan Brezilya ve Uruguay gibi ülkelerden getirilen 180 bin ton kaçak et, insan sağlığını tehlikeye atıyor. Turistik yörelerde satılan etler, normalden 2 YTL daha ucuz...
*** Samba 'et'kisi
Kuş gribi, deli dana derken, piyasayı şimdi de Brezilya ve Uruguay'dan getirilen kaçak etler vurdu. Ucuz etin yahnisi de sağlık için yavan oldu.
Ayda yılda bir olsa da sofrasında et görmek vatandaş, karın tokluğuna ölüm riskiyle karşı karşıya kaldı. PARA dergisinin yarın çıkacak sayısında yer alan habere göre, seçim atmosferini fırsat bilen bazı uyanıklar, samba diyarı Brezilya ve Uruguay'dan aldıkları yüzlerce ton kaçak eti Türkiye'ye soktu. Serbest bölgelerde yaşanan denetim boşluğundan yararlanan vurguncular, kaçak kırmızı etleri İstanbul ve Mersin'den piyasaya sürdü. Sambacıların etleri de, başta turistik oteller olmak üzere yemek firmaları, şarküteriler, restoranlar ve döner büfelerinde kapış kapış satılmaya başlandı. Toptan piyasasında kemikli etin fiyatı 8.5 ilâ 9 YTL iken kaçak etlerin 7 YTL'den satılması, ilgiyi artırdı.
2 HAFTADA YÜZDE 8 ZAM Türkiye'de günde 3 bin ton et üretilirken, ithal etlerin piyasaya sürülmesiyle üreticiler de sıkıntıya girdi. Şu anda piyasada, 180 bin ton kaçak etin dolaştığı, yerli üreticinin de mecburen 2 haftada yüzde 7-8 arasında zam yaptığı belirtildi. En korkuncu ise kaçak etlerin sağlık açısından taşıdığı risklerdi. Uzmanlar, hangi şartlarda üretildiği belli olmayan etlerin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini kaydetti.
|