Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 05 Nisan 2007  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
40'lı yılların en belalı hastalığı bel soğukluğu
Kulağa küpe olacak bilgiler

40'lı yılların en belalı hastalığı bel soğukluğu

Penisilinin keşfedilmesiyle birlikte bel soğukluğu korkulan bir hastalık olmaktan çıktı. Ancak bilinçsiz antibiyotik kullanımı hastalığa yol açan bakteriyi güçlendirip; kısırlığa yol açıyor.



Cinsel yolla bulaşan hastalıklar yazı dizimizin bugünkü bölümünde bel soğukluğunu anlatacağız. Her ne kadar tedavisi mümkün olsa da, bel soğukluğunu fazla hafife almamak gerekiyor. Cinsel ilişkilerde prezervatif kullanılmaması ve cinsel hayatın daha özgür yaşanmasıyla artan bel soğukluğu hastalığı, bilinçsiz antibiyotik tedavisi sonrasında daha dirençli hale geliyor ve kısırlığa dahi neden olabiliyor. 1940'lı yılların belalı cinsel hastalığı her ne kadar penisilinin keşfedilmesiyle korkulan hastalık olmaktan çıksa da, son yıllardaki hızlı tırmanışı ürkütüyor. Birçok kişi tarafından hafife alınan, önemsenmeyen bel soğukluğuna karşı antibiyotik tedavisi genellikle yetersiz kalıyor.

KISIRLIĞA NEDEN OLUYOR
Çünkü günümüzde tek bir bakteri değil, birden çok bakteri bel soğukluğuna yol açıyor. Normal sürede bir tedaviyle bu hastalıktan kurtulmak için hastanın kendi kendini tedavi etmek yerine hemen bir doktora başvurması gerekiyor. Ürolog Doç. Dr. İbrahim Çevik, kadınların taşıyıcı olduğu, cinsel temasla bulaşan bel soğukluğu hastalığının son yıllarda arttığına ve yanlış tedavilerin ciddi riskleri beraberinde getirdiğine işaret ederek, "Erkeklerde 'bel soğukluğu' adı verilen hastalık bazı durumlarda sperm ileten kanallarda daralmalara yol açarak kısırlığa neden olabiliyor" dedi. Dr. Çevik, kadınlarda da tüplerin tıkanması ve genital organlarda oluşan tıkanıkların, kısırlığa ve dış gebelik riskinin artmasına yol açtığını belirtti.

24 SAATTE BELİRTİ
Bel soğukluğu hastalığının 1940'lı yıllara kadar tedavisinin yapılamadığını, penisilinin bulunmasıyla birlikte iyi tedavi edilebilir bir hale geldiğini belirten Doç. Dr. İbrahim Çevik, bel soğukluğunun günümüzde artık birkaç mikrobun aynı anda etkili olduğu bir hastalık olduğuna dikkat çekti. Cinsel temas sonrasında bu hastalığa yakalananlar, 24 ila 36 saatlik bir zaman dilimi içinde ilk belirtilerini görüyor. Mikrobun türüne göre kuluçka süresi uzuyor ve ilk belirtiler 3 aylık zaman diliminde ortaya çıkabiliyor. Cinsel organdan gelen sarı- yeşil renkte akıntılar en sık rastlanan bulguların başında yer alıyor.

İDRARDA YANMA
Bel soğukluğunun diğer belirtileri ise; idrarda yanma, zorlanma, sık idrar yapma hissi, cinsel organda karıncalanma duygusudur. Kadınlarda şikayet erkeklere göre daha geç dönemde görülüyor. Bel soğukluğunun tedavisi antibiyotikle yapıldığı için bu hastalığa yakalananlar akıntı başlayınca hemen bir eczaneye gidip reçetesiz olarak antibiyotik alıyor. Akıntı birkaç gün içinde kesilince, iyileştiğini düşünen hasta antibiyotiği kesiyor. Bir hafta sonra akıntı, idrar yolları içinde kaşıntıyla birlikte tekrar başlıyor. Doç. Dr. Çevik, bunun nedenini ise şöyle açıklıyor:

BİLİNÇSİZ İLAÇ KULLANIMI

"Hastaların antibiyoik tedavisini yarıda kesmeleri ile vücuttaki bakteri daha da dirençli hale geliyor. Ayrıca antibiyotik tek bir bakteriyi yok ediyor. Ama hastaların yüzde 40-60'ında başka bakteriler bulunuyor. Bunlar hastalığın tam tedavi edilmemesine ve şikayetlerin devam etmesine neden oluyor. Bu yüzden hastaların bilinçsizce antibiyotik alıp kullanmamaları gerekiyor."

TAMAMEN GEÇMİYOR
Her hastalıkta olduğu gibi bel soğukluğu hastalığında da ilk belirti ortaya çıktığında hastanın derhal bir uzman hekime başvurması gerekiyor. Aksi takdirde yakınmalar tam olarak geçmiyor ve prostat bezlerinde kronik iltihaba dönüşüyor. Bunun da tedavisi çok daha zor oluyor. Ancak hastların büyük çoğunluğunun ilk tedaviyi evde kendilerinin yapmaya kalkması hastalığı daha da ileri safhalara taşıyor. Öyleki, basit bir antibiyotik tedavisi daha sonradan geri dönüşü olmayan rahatsızlıklar yaşatıyor.

MİKROBUN ADI KONULMALI
Bel soğukluğu rahatsızlığıyla uzman hekime başvuran hastada tedaviye başlanmadan önce akıntıdan örnekler alınıyor ve bu örneklerle kültür testi yapılarak mikrobun adı konuluyor. Ayrıca, antibiyotik seçimi için antibiyogram testi yapılıyor. Böylece 2-3 haftalık tedavi sürecine başlanıyor. Bu süreç sonunda hasta tedaviden yüzde 100 kesin sonuç alıyor.

CİNSEL PERHİZ ŞART
Normal cinsel ilişki ve oral seks ile geçen bel soğukluğu, akıntı başladıktan sonra diğer kişilere bulaşabiliyor. İlk teşhis ve tedavinin ardından akıntının olduğu zaman diliminde, hastanın cinsel temasta bulunduğu kişilerin de tedavi edilmesi gerekiyor. Ayrıca akıntının aktif olduğu dönemde kişinin cinsel perhiz uygulaması tedavi süresini belirleyen önemli faktörler arasında sayılıyor.

BULAŞMA RİSKİ YÜZDE 20
Bel soğukluğundan korunmak için en etkili yöntemlerin başında prezervatif geliyor. Cinsel yolla bulaşan birçok virütük hastalıkta yetersiz kalan prezervatif, bel soğukluğunda oldukça etkin koruma sağlıyor. Doç. Dr. Çevik, hastalığı taşıyan kişiyle tek seferlik ilişki sırasında bel soğukluğunun bulaşma riskinin yüzde 20 olduğunu, bu oranın da ciddiye alınması gerektiğini vurguluyor.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Zirvede kavga yok dostluk varFashion TV kırmızı halıda
Hayatımda ilk defa aşkı...Başı ağrımayan yok!
Yeni bir ortaklık doğduYeliz şizofren mi?
Bir 'İsyan' öyküsüEbru da Miami'ye taşınıyor
Beş kilo verdi ama yetmediMarjinal hayatı seviyor
Kıskançlık yüzünden saç...Tatlıses'i kızdıracak
Bağıra bağıra şarkı...Aşk mesajları
Acil servisHatırla Sevgili-81
Çelebi Çiçek ile Tarot Kartları
GÜNCEL
Allah Allah da sizi güldürsün
İstanbul'da otobüs durakları çalındı. Edirne'de kaçak elektrik...
Basit skandal
Büyük vurgun
BRT'den nankörlük
Fedakar Anne
Yürek dayanmaz
Park alanı için ağaçları...
SPOR
Bir Bir gün bu uçağın yönü Avrupa'ya da dönecek!
Kanarya'nın kapıkule'nin ötesinde de kendisini kanıtlayacağını...
Burnumuzdan geldi
Korkuyorum
İngiltere peşinde
Asıl hedef Riquelme
İşte sır gibi saklanan liste
Trabzon da savaş açtı
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Yağmurlu 14°C 7°C 
ANKARA Sağanak Yağmurlu 15°C 2°C 
İZMİR Sağanak Yağmurlu 17°C 7°C 
ANTALYA Çok Bulutlu 22°C 10°C 
ADANA Çok Bulutlu 20°C 9°C 
EKONOMİ
IMKB E: 44.591,800 D:% 0,64
DOLAR S: 1,374 D:% -0,25
EURO S: 1,834 D:% -0,41
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu