Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 04 Ocak 2007  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Kış rehavetine dikkat!
Depresyon yediriyor...
Kuşburnu sivri biber ve roka tüketin

Kış rehavetine dikkat!

Soğuk havaya uyum sağlamak için kış aylarında yavaşlayan metabolizmamız daha az kalori yakarak, kilo almaya uygun bir ortam yaratır. Tabii ki, siz de buna yardımcı olursanız....



Kadınların pek çoğu kış aylarında kilo almaktan yakınır; bahar mevsiminde de bildik bilmedik tüm diyetleri uygulayarak zayıflamaya çalışır. Peki, gerçekten kış döneminde kilo alınır mı? Eğer doğru ise, kış aylarında nasıl sağlıklı beslenip kilo almaktan kaçınmak gerekir? Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz Diyetisyen Cemal Aytaç Ak, beslenmeye dikkat edilmediği takdirde kış aylarında kilo almanın kaçınılmaz olduğunu söylüyor. Bunun en temel nedeninin ise bazal metabolizma (istirahat anında sarf edilen enerji miktarı) hızının düşmesi olduğunu belirten Ak, "Kış yaklaştıkça, vücudumuz ısı değişikliğine uyabilmek için harcadığı enerjiyi düşürür. Bazal metabolizma hızı yavaşlar. Bu da, kış aylarında biraz daha kilo almaya neden olur" diyor.

BİYOLOJİK SAATİ DİNLE...
Yemek yemek, uyumak, sosyal yaşama ayak uydurmak gibi aktiviteleri düzenleyen ve ışık, saat, sıcaklık gibi uyaranlarla vücut kimyasını değiştiren bir 'biyolojik saat'in varlığından kuşkusuz herkes haberdardır. İnsanoğlunun biyolojik saati gün içindeki ışık ve ısı değişikliklerinden etkilendiği gibi, mevsimlere bağlı değişimlerden de etkilenir. Vücudumuz mevsimsel değişikliği fark ettiği anda aldığı enerjinin bir kısmını stoklamaya ve daha az yakmaya başlar. İşte bu nedenle kış aylarında daha az enerji tüketildiği hesaba katılarak alınan besinlerin enerji yoğunluklarına dikkat edilmesi gerekir. Çünkü, yüksek enerjili besinler yakılmayıp, yağ olarak vücudumuzda depolanır. Kış aylarında çabuk kilo alınmasının sebeplerinden biri de budur.

HAREKETSİZLİK FAKTÖRÜ
Kış aylarında kilo almanın en önemli nedenlerinden biri de yaz mevsimine göre daha az hareket edilmesi. Hava koşulları yüzünden yakın mesafelere bile araçla gidilmesi, enerji harcanmasını sağlayan bazı sporların kışın yapılmaması, yağları yakan sıvı tüketiminin azalması ve yüksek kalorili yiyeceklerin tüketilmesi içinde bulunduğumuz mevsimin kilo açısından dezavantajlarındandır.

KİLO ALMAMAK İÇİN NE YAPMALI?
Kışın hareketsiz yaşam tarzının tuzağına düşmemek gerektiğini söyleyen uzmanlar, yaz aylarında yapılan spora kış mevsiminde de devam edilmesini öneriyor. Hiç spor yapamayanlara da günde 30 dakika düzenli yürüyüş tavsiye ediyor. Kışın kilo almamak için beslenmeye her zamankinden daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Kızartmalar, salam, sosis, sucuk, tatlılar, kuruyemişler, çikolata, sakatatlar, şekerli içeceklerden hem yazın hem de kışın uzak durulması gerekiyor. Bunlardan uzak kalmak sadece kilo kontrolü açısından değil, sağlıklı beslenme için de gerekli olan beslenme şekli. Doğru bir beslenme programında güne kahvaltı ile başlanıyor. Kahvaltı-öğle yemeği arasında meyve ya da yoğurt, öğle-akşam yemeği arasında da meyve ya da diğer lifli besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Akşam yemeği ise mümkün olduğunca hafif olmalı. En önemlisi de, akşam yemeğinden sonra atıştırma yapılmaması. Gün içinde bir şey yemeyen, akşamlarını buzdolabı başında atıştırarak geçirenler, kış rehavetine tamamen kendini kaptırıp, fazla kilolarla tanışırlar. Ayrıca uzmanlar gece uzun olduğu için yatmadan bir iki saat önce bir porsiyon meyve yenmesini ya da bir bardak süt içilmesini öneriyor.

DİYET KİŞİYE ÖZEL OLMALI
Kişilerin her zaman diyet yapmaya sebep olacak fazladan birkaç kilosu olabilir. Ancak, bu kiloların altında yatan gerçek nedenin bilinmesi gerekiyor. Daha çok bahar aylarında birbiri ardına verilen diyet listelerini uygulamak yerine bir sağlık merkezine giderek gerekli testleri yaptırdıktan sonra kişiye özel diyet uygulanmalı. Yaygın olan şok diyetlerin kilo verdirmekten çok, vücuttan su atılmasına yönelik olduğunu açıklayan uzmanlar da, "Eğer bir diyet programı size haftada bir kilodan fazlasını vaat ediyorsa, ya doğruyu söylemiyordur ya da sağlığa aykırı bir şeyler vardır" diyor.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Kaya Hülya'yla, Feraye...Gerçek sevgiyi bir kere tattım
65 yılda bir gelen...Emin adımlarla zirveye yürüyor
Doğum için gün sayıyorKadının ihaneti başka olur!
Asi kıza tescilli aşıkKeşke okuyup çalışsaydım!
Yenilenme zamanıUykusuzluk çeken kadın...
Devri'saltanatı...'Lale...Muhatabı değil!
Çok savunmasızEmrah'tan evlilik sinyalleri
Burcu ısrarlara daha...Parayla hiç işi olmaz
Kahkahaya hazır olunDekolteye asalet kattım...
Acil servisGünün mönüsü
Aşk mesajlarıÇelebi Çiçek ile Tarot Kartları
GÜNCEL
Vekil Vekil mıcır kurbanı
CHP'li Nezir Büyükcengiz, soru önergesi verdiği yolda trafik kazası...
'Benim canımı al'
Ömür boyu oruç
Hafta başına kadar yağmur
Bayram bilançosu
Fakir öğrencilerin kahramanı
Nazan Öncel'e kötü haber
SPOR
Kepa Kepa sürprizi
İspanyol As gazetesi, Sarı-Lacivertliler'in, Deivid'i göndererek...
Perde aralandı
Tigana'dan Başkan'a kahkahalı...
3 oyuncu istiyorum
Zirvenin mudavimi
Szymek pazarlığı
Kayserispor'u çok yaktılar
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Yağmurlu 11°C 7°C 
ANKARA Karla Karışık Yağmur 7°C 2°C 
İZMİR Yağmurlu 12°C 7°C 
ANTALYA Sağanak Yağmurlu 17°C 10°C 
ADANA Sağanak Yağmurlu 15°C 5°C 
EKONOMİ
IMKB E: 39.117,460 D:% -0,05
DOLAR S: 1,417 D:% -0,04
EURO S: 1,869 D:% -0,03
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu