Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 12 Kasım 2006  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Şeker kendini gizler
Gizli şeker dönemine dikkat

Şeker kendini gizler

Diyabet hızla artıyor. Ancak pek çok kişi bu hastalığın farkına geç varıyor. Organlara hasar veren, kimi zaman kişiyi ölüme kadar götüren diyabeti nasıl anlarız, diyabetle nasıl başa çıkarız?.



Dünyada 130 milyon diyabet hastası var. 2025 yılında bu sayının 300 milyona ulaşması bekleniyor. Kişinin hayat süresinin uzaması, yanlış beslenme alışkanlıkları ve pekçok hastalığın sebebi olan hareketsiz yaşam, diyabet riskini arttıran başlıca etkenler arasında. Uzmanlara göre; bu hastalıkla mücadele sırasında bilinçli olmak gerekiyor. Hastalığın belirtileri 'Ben buradayım' diye seslense de günümüzde şeker hastalarının üçte biri halen hasta olduğunu bilmiyor. Aşırı su tüketme, aşırı idrara çıkma (gece uykudan kalkıp), sık acıkma, aşırı yemek yeme, aşırı tatlı isteği, çabuk yorulma, tansiyon yüksekliği, açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik, enfeksiyonlara sık yakalanma, cilteki kesik ve yaraların zor iyileşmesi, ciltte kuruma ve kaşıntı, bulanık görme, el veya ayaklarda uyuşma hissi, ağız kuruluğu en sık görülen belirtileri.

Riskli kişiler hemen doktora
Çoğunlukla gençlerde görülen ve Tip 1 denilen diyabette pankreas ya hiç ya da çok az insülin yapar. En temel belirtisi çok acıkma, fazla idrar ve ani kilo kaybıdır. Bu belirtiler pankreasın yeterli insülin kullanamadığı ve Tip 2 diyabette de görülür ama Tip 2 diyabette sık enfeksiyon, bulanık görme, açlık ve susuzluk hissi, yorgunluk geç iyileşen yaralar gibi belirtiler de vardır. Bazı Tip 2 diyabetli kişilerde ilk dönem hiçbir belirti görülmediği için hastalık sinsice ilerler ve bir anda kendini hissettirir. Belirtilere uygun rahatsızlıkları olan ya da risk grubunda bulunan kişilerin, tanı için mutlaka bir sağlık kurumuna danışması gerekiyor. Yapılan tahlillerle önce kana bakılıyor ardından da kişinin açlık ve tokluk şekeri ölçülüyor. Diyabet sandığınızdan çok daha büyük sonuçlar doğurabilir. Çünkü glikoz damarların iç yüzeyinde hasara yol açıyor. Bu durumdan da en çok, göz, kalp, sinir dokusu ve böbrekler etkileniyor. Yüksek tansiyon, böbrek yetersizliği, görme bozuklukları, körlük, dolaşım problemleri ve sinir sistemi hasarlarına bağlı olarak duyu ve hareket bozuklukları da ortaya çıkıyor. Damarlarda oluşan hasar, glikoz seviyesinin ne kadar yüksek olduğuna ve kaldığı sürenin uzunluğuna bağlı olarak değişiyor.

Damar sertliği olur
Önceleri ince damarları tutan bu hasar giderek daha büyük damarları da etkiliyor ve sonuçta damar sertliği, kalpdamar hastalıkları, kalp krizi, inme (felç) gibi hayati önem taşıyan durumlara neden olabiliyor. Kalp krizi nedeniyle gerçekleşen ani ölümler, şeker hastalarında 6 kat daha fazla görülüyor. Ayaklarda dolaşım yetersizliğine ve sinirlerin yıpranmasına bağlı olarak his azalması ve derin yaralar oluşabiliyor. Kangrene kadar gidebilen bu durum, "Diyabetik ayak" olarak adlandırılıyor. Tip 2 diyabetlilerde böylesi tehlikeli sonuçların görülme sıklığı Tip 1'e göre daha fazla oluyor. Bu nedenle Tip 2 diyabetlilerde kandaki glikoz kontrolünün yanısıra, kolesterol ve tansiyonun normal düzeyde tutulması büyük önem taşıyor. Diyabetten korunmak için mücadele etmek gerekiyor.

NELER YAPILMALI?
Diyabette tedaviye sıkı sıkıya bağlı kalmak büyük önem taşıyor. Ancak, asıl önemli olan bu değişen yaşam tarzını ömür boyu devam ettirebilmek. Ne yazık ki; diyabet tam anlamıyla geçecek ya da hayatınızdan çıkıp gidecek bir hastalık değil. Ancak onunla yaşamayı öğrenir ve doktorunuzun verdiği reçeteyi uygularsanız diyabetli olmayan biri gibi hayatınızı sürdürebilirsiniz. Unutmayın ki her diyabetlinin tedavisi kişiye özeldir. Kesinlikle bir başka diyabet hastasının kullandığı reçeteyi kendinize uygulamayın. Ancak tüm diyabetlilerin birleştiği temel kurallar da yok değil. Örneğin:

* Sebze, meyve ve hububattan zengin beslenme alışkanlığı geliştirmek.

* Öğün atlamadan uygun içerikli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak.

* Varsa, fazla kilolardan kurtulmak.

* Düzenli doktor kontrolüne gitmek.





DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Onun atı var güzel mi güzelDoğuştan muhalif!
Eski giysilere nur yağdıEtkileyici bakışlara...
Güç sizde: Aero TTBunlar varsa, aşk var!
İşte sade servet'Cep'ten ilan-ı aşk!
Sevgiliniz kalıcı mı?Evlilik, çalışan kadını yoruyor
Sağlıklı saç ve tırnak...Kimyasallar beyne zararlı
Vitamin deposu mantarlarBu filmi daha önce görmüştük...
Basık alan fobisi!Oğlundan engel
2007 yılına evli girmek istiyorAyçam Şaman mı?
Nostaljik süslemeBu sefer korkutacak
Dar mekan sıkıntısı'Hayatım kısıtlandı'
Aşk denince gizem şart...Çözüm önerileri
'Bacaksız' Almanya'daDilediğiniz renkte...
Gençlik çok neşeliEvcilik oynayalım mı?
Tablo gibi aynalar...Horlama tarih olacak
Deliksiz uyku içinİrfan Gürkan Çelebi:...
Gel de yemek yeme...Çalışma odaları şenlendi...
Keramet pırlantada!Yaşlılardan...
'Prenses Diana'nınölümü...Partilere alınmıyor
Onun gözü parada pulda değil!Ayrılık yalanı
Kilolarınızı ışınlayınAcil servis
Günün mönüsüRüya yorumları
Aşk mesajları
GÜNCEL
İnsanlık İnsanlık da üvey
Şiddet büyüyor, insanlık ise küçülüyor. Çorum'daki üvey babadan sonra...
Herşey dans için
Buyrun İcra Palas
3, 2, 1... Ve başarı
Kanlı Dedeman!
Uslanmaz anne yine sahnede
Tersane çetesi yakalandı
SPOR
Uygun Uygun adım marş marş: 0-1
Kartal,F.Bahçe'nin Denizli'de 2 puan bıraktığı haftada Sivas'a Mehmet...
Alaylı protesto
Murat takımı Ümraniye'ye topla
Zico'ya ikinci neşter
Aslan işareti aldı
Trabzon'da parola: Gol
Cimbom'dan baskın
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 14°C 8°C 
ANKARA Parçalı Bulutlu 11°C 2°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 15°C 10°C 
ANTALYA Sağanak Yağmurlu 19°C 10°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 16°C 7°C 
EKONOMİ
IMKB E: 39.627,180 D:% -0,66
DOLAR S: 1,444 D:% -0,35
EURO S: 1,857 D:% 0,22
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu