Ramazan ayı boyunca uzun süre boş kalmaya alışan metabolizmanın bayramda sık ve yoğun besin tüketimiyle karşılaşması, birçok rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olabilir.
Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanları, Ramazan ayı içerisinde ve bayram süresince değişen beslenme alışkanlıklarının doğuracağı sağlık sorunlarına dikkat çekerek, alınması gereken önlemler konusunda uyarıda bulunuyor. Uzmanlar, Ramazan ayı boyunca iki-üç öğünden oluşan farklı bir beslenme tarzına alışan metabolizmanın bir anda çok yoğun bir besin tüketimiyle karşılaşınca; başta mide ve bağırsak hastalıkları olmak üzere çeşitli sorunlara sebep olabileceğine işaret ediyor. Bu dönemde hamurlu tatlı tüketimi kandaki yağ ve kolesterol düzeyini yükseltiyor. Uzmanlar, ailesinde kronik bir hastalık veya mide rahatsızlığı olan kişileri daha hassas davranmaları konusunda uyarıyor.
KRONİK HASTALIĞI OLANLAR Ramazan Bayramı'nda özellikle tatlı ve et tüketiminin artması ihtimaline karşılık; özellikle kalp, şeker, yüksek tansiyon ve mide hastaları ile ileri yaşlardaki kişileri dikkatli olmaya çağıran Amerikan Hastanesi Uzmanları, bu kişilere yemek miktarını azaltıp, öğün sıklıklarını artırmalarını tavsiye ediyor. Uzmanlar, risk grubu altındaki bu kişilere hamurlu ve kızartma şeklinde yapılan tatlılar yerine daha hafif olan sütlü ve meyveli tatlıları öneriyor. Çikolataya alternatif olarak da posa içeriği yüksek olan kuru meyveler ile ceviz, fındık gibi kuruyemişlerin ikram edilebileceği vurgulanıyor.
GENEL BESLENME İLKELERİ Amerikan Hastanesi Diyetisyenleri, vücudun eski düzenine dönmesi için dikkat edilmesi gereken genel beslenme ilkelerini şu şekilde sıralıyor: * Güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır. * Aşırı miktarlar yerine, az ve sık yemek yenilmelidir. * Kızartma yerine haşlama tercih edilmelidir. * Ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine daha çok sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmelidir. * Ziyaretlerde ikram edilen hamur tatlıları, tadımlık miktarlarda yenilmeye çalışılmalıdır. * Çay, kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemelidir. * Çikolata ve tatlıya alternatif olarak, kuru meyveler tercih edilebilir. * Ramazan'da su tüketiminin azalmasından kaynaklanan su kaybının yerine konulabilmesi için su ve sulu gıdaların tüketimine önem verilmelidir. * Şeker, kalp ve tansiyon hastaları ile özel beslenme tedavisi uygulayanlar, beslenme düzenlerini bozmadan tedavilerine devam etmelidir.