Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 03 Kasım 2005
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Bayrama özel beslenme önerileri
Ramazan ayı süresince azalan sıvı alımınızı bayramda artırın

Bayrama özel beslenme önerileri

Ramazan ayı boyunca uzun süre boş kalmaya alışan metabolizmanın bayramda sık ve yoğun besin tüketimiyle karşılaşması, birçok rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olabilir.



Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanları, Ramazan ayı içerisinde ve bayram süresince değişen beslenme alışkanlıklarının doğuracağı sağlık sorunlarına dikkat çekerek, alınması gereken önlemler konusunda uyarıda bulunuyor. Uzmanlar, Ramazan ayı boyunca iki-üç öğünden oluşan farklı bir beslenme tarzına alışan metabolizmanın bir anda çok yoğun bir besin tüketimiyle karşılaşınca; başta mide ve bağırsak hastalıkları olmak üzere çeşitli sorunlara sebep olabileceğine işaret ediyor. Bu dönemde hamurlu tatlı tüketimi kandaki yağ ve kolesterol düzeyini yükseltiyor. Uzmanlar, ailesinde kronik bir hastalık veya mide rahatsızlığı olan kişileri daha hassas davranmaları konusunda uyarıyor.

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR
Ramazan Bayramı'nda özellikle tatlı ve et tüketiminin artması ihtimaline karşılık; özellikle kalp, şeker, yüksek tansiyon ve mide hastaları ile ileri yaşlardaki kişileri dikkatli olmaya çağıran Amerikan Hastanesi Uzmanları, bu kişilere yemek miktarını azaltıp, öğün sıklıklarını artırmalarını tavsiye ediyor. Uzmanlar, risk grubu altındaki bu kişilere hamurlu ve kızartma şeklinde yapılan tatlılar yerine daha hafif olan sütlü ve meyveli tatlıları öneriyor. Çikolataya alternatif olarak da posa içeriği yüksek olan kuru meyveler ile ceviz, fındık gibi kuruyemişlerin ikram edilebileceği vurgulanıyor.

GENEL BESLENME İLKELERİ
Amerikan Hastanesi Diyetisyenleri, vücudun eski düzenine dönmesi için dikkat edilmesi gereken genel beslenme ilkelerini şu şekilde sıralıyor:
*
Güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır.
* Aşırı miktarlar yerine, az ve sık yemek yenilmelidir.
*
Kızartma yerine haşlama tercih edilmelidir.
* Ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine daha çok sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmelidir.
*
Ziyaretlerde ikram edilen hamur tatlıları, tadımlık miktarlarda yenilmeye çalışılmalıdır.
* Çay, kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemelidir.
*
Çikolata ve tatlıya alternatif olarak, kuru meyveler tercih edilebilir.
* Ramazan'da su tüketiminin azalmasından kaynaklanan su kaybının yerine konulabilmesi için su ve sulu gıdaların tüketimine önem verilmelidir.
*
Şeker, kalp ve tansiyon hastaları ile özel beslenme tedavisi uygulayanlar, beslenme düzenlerini bozmadan tedavilerine devam etmelidir.




DİĞER PAPATYA HABERLERİ
Ne yılışıkmış!Meydan okudu
Sibel her an bir sürpriz...Eşine övgüler yağdırdı
Emrah'ın yüzü artık gülüyorEsma'nın dönüşü
40 yaş sonrası spor...Her 3 kişiden 1'inde...
Güncel SağlıkEşarpsız ve eteksiz...
Yemekten önce 2 bardak su içinParlak ve çekici kırmızı...
Regl öncesi göğüslerinizBademle temiz ve pürüzsüz cilt
Ramazan sofrasıBunları Biliyor Musunuz?
Sizin çantanız hangi marka?Tükenmek bilmiyor
Aşkı için dövdürdü!Yılan hikayesi
Çizgi ÖtesiAşk günlüğü
kuş kafesifax... fax... fax...
GÜNCEL
Terör Terör yıkımı!
Şemdinli'de önceki gece, bir araca konulan uzaktan kumandalı bomba...
Kardeş şehitler
Çılgın Mustafa!
Rüzgar gibi döndü
Bu otelde ne var?
Loto, rekora yelken açtı
Çocuklar sevilecek, sev!
SPOR
Pençene Pençene kuvvet
Tigana'nın gelmesiyle kan değişikliği yaşayan Beşiktaş, İspanyol...
Transfer şart
Panik anlamsız
Aslan gibiyiz
Song&Tomas fena patladı!
Ocak harekatı
Chelsea, Isaac'ı izliyor
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 11 C,Par. Bul. 7 C
ANKARA - Yağmur 10 C,Kapalı -1 C
IZMİR - Par. Bul. 17 C,Par. Bul. 9 C
ANTALYA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 10 C
ADANA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 10 C
EKONOMİ
IMKB E: 33.152,100 D:% 1,10
DOLAR S: 1,350 D:% -0,26
EURO S: 1,625 D:% 0,09
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu