Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 16 Ekim 2005
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
'Korkumuz kart'
Tabloya Dikkat

Kart Gribi

Kredi kartı furyası, ekonominin kuş gribi olacak! Bankaların vatandaştan alacağı 15.5 katrilyona kadar yükseldi! Arçelik Genel Müdür Yardımcısı'ndan uyarı: Türkiye'nin en büyük sorunu kart borçlarının geri ödenememesi!.



EKONOMİNİN KORKULU RÜYASI
Kuş Gribini bırak, "Kart Gribine" bak. Türk ekonomisi ne petrol fiyatlarından, ne Avrupa Birliği'nden gelecek olumsuz haberlerden korkuyor... Ekonomiyi korkutan en önemli sorun, vatandaşın kredi kartı borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmesi. Çünkü ekonomiyi titreten "Kart Gribi"nde piyasaya olan borçlar 15.5 katrilyon liraya dayandı!

KART BORÇLARI YA ÖDENMEZSE
Avrupa'nın en büyük beyaz eşya üreticisi Arçelik de bu korkuya katılan firmalar arasında. Soruna dikkat çeken Arçelik Genel Müdür Yardımcısı Şirzat Subaşı, "Önümüzdeki en büyük sorun geçmiş yıllarda hesapsızca yapılan ve bazı firmaların da teşvik ettiği kredi kartı ödemelerinin bu yıl vatandaşın önüne sorun olarak çıkmasıdır" dedi.


***

'Korkumuz kart'

Türkiye'nin en büyük şirketlerinden Arçelik'in Genel Müdür Yardımcısı, sektörün önündeki tek engel olarak kredi kartı harcamalarını gösterdi.

Türkiye 2001'de tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşadı. O dönemde kriz içinde bir de ocak söndüren kredi kartı faciaları oldu. Şimdi toz pembe gösterilen ekonomi aynı sona gidiyor. Bunu sadece biz değil ekonominin, piyasanın içindeki insanlar söylüyor. Türkiye'nin beyaz eşya devi Arçelik'in Genel Müdür Yardımcısı Şirzat Subaşı, büyüme hedeflerini anlatırken, "Önümüzdeki en büyük problem, geçmiş yıllarda hesapsızca yapılan ve bazı firmaların teşvik ettiği kredi kartı ödemelerinin bu yıl vatandaşların önüne sorun olarak çıkması'' diye konuştu. Şirzat Subaşı, bu sorunun hem sektörü hem ekonomiyi olumsuz etkilemesinden korktuklarını söyledi.

FELAKETİN BOYUTU
Sektörün yüzde 50'sine sahip bir firmanın yöneticisinin, enflasyon, petrol fiyatları ve makro ekonomik göstergeler gibi gerekçeleri bir kenara bırakıp, sadece kredi kartı sorunundan korktuklarını söylemesi, felaketin büyüklüğünü ortaya koyuyor. Çünkü 24 aya varan taksitlerle alışveriş yapılan kredi kartlarının limitleri çoktan doldu. Ödeme güçlüğü çeken vatandaş, zaruri ihtiyaçlarını bile karşılayamadan bankalara para yatırıyor. Taksitle alışveriş yapanların neredeyse bir yıllık gelirleri bu şekilde ipotek altına alınmış oldu. Arçelik Genel Müdür Yardımcısı Şirzat Subaşı da sektörü değerlendirirken birçok yönde ilerleme kaydettiklerini ve Arçelik olarak iyi durumda olduklarını belirtip, sorunu karta getirdi. Subaşı, yaklaşık 2.7 milyar euro tutarındaki ciro ile 2004'ü en başarılı yıl olarak bitirdiklerini, bu yılı da hedeflerinin üzerinde tamamlayacaklarını söyledi. Her zaman pazardan daha fazla büyüme gerçekleştirdiklerini belirten Subaşı, "Avrupa'nın en büyük üreticilerinden biriyiz. Firma olarak bu yıl ciro hedefimiz 3 milyar euro'' dedi.

HESAPSIZ HARCAMALAR
Sektördeki gidişatın, geçen yılki yüzde 70'lik büyümeye rağmen 2005'i de büyüyerek tamamlayacağı yönünde olduğunu anlatan Subaşı, "En büyük sorun ise hesapsızca yapılan kredi kartı ödemelerinin bu yıl sorun olmasıdır'' dedi. Gözgöre göre gelen ve Türkiye'nin en büyük şirketlerini bile korkutan kredi kartı sorunu için, ne hükümet ne de bankaların kılı kıpırdıyor. Hazırlanan yeni yasa tasarısı sorunları çözmek yerine daha da karmaşık hale getirecek. Çünkü kredi kartında asıl facialara sebep olan faizlerle ilgili herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Bankalar ise pazarlara, alışveriş merkezlerine kurdukları tezgahlarla insanlara kredi kartı dağıtmaya devam ediyor.




DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
'Ülkem için görüşürüm''Kara delik 30.4 ERDEMİR yuttu'
'Görüş isteyemeyiz'G-20 zirvesi başladı
199 milyon lira ile...Vakıfbank'ın bayram kredisi
EPDK'dan 28.6 milyon YTL ceza
PAPATYA
Bu Bu kavgalar tamamen duygusal!
Son günlerde sanatçılar arasında bir polemiktir gidiyor. Herkes...
Gözlüksüz&lenssiz bir yaşam...
Halsizliğinizi gözden geçirin
Ünlü yıldızlar gibi...
Uzakdoğu'dan güzellik sırrı
Düğünden 2 ay önce bakım şart
Bacaklarınızı dinlendirin...
AKTÜEL
Rahat uyu Pearl 'Rahat uyu Pearl'
Azmin zaferi... Eşi Pearl ölüm döşeğindeyken ona üniversiteyi...
Kurtarılanlar ölüyor
Dünyanın en seksileri
Rüya çiftin düğün töreni
Geç kalmadınız!
Guinness rekorları
Çizgi ötesi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Kapalı 18 C,Kapalı 11 C
ANKARA - Yağmur 19 C,Yağmur 8 C
IZMİR - Par. Bul. 24 C,Par. Bul. 12 C
ANTALYA - Par. Bul. 24 C,Par. Bul. 15 C
ADANA - Par. Bul. -31 C,Par. Bul. 23 C
EKONOMİ
IMKB E: 31.726,020 D:% -1,02
DOLAR S: 1,368 D:% -0,18
EURO S: 1,641 D:% 0,40
MAGAZİN
SPOR
GÜNE BAKIŞ
GÜNCEL
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu