Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 10 Eylül 2005
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
İstanbul kazığı!
Velileri İsyan Ettiren Tarife

Bu ne kazığı!

Öğrenci servisinde akıl almaz manzara! İzmir ve Bursa'da 50 YTL, Ankara'da 65 YTL olan servis ücreti İstanbul'da 93 YTL. Üstelik mesafe aynı! Peki bu fark neden? Birileri vatandaşa açıklamalı.



BÜTÜN ŞARTLAR AYNI, ÖDEME FARKLI!
ŞİMDİ
iki okul servisi düşünün. Biri İstanbul'da, diğeri İzmir'de çalışıyor. Serviste kullanılan arabalar aynı, gidilen mesafe aynı, motorinin litre fiyatı bile aynı. Biri Türkiye'nin en büyük şehrinde, diğeri ise üçüncü büyük şehrinde çalışıyor. Ancak İstanbul'da çalışan servis şirketi 0-3 kilometre arası mesafe için öğrenci başına 93 YTL ücret alıyor.

43 YTL FAZLA ÖDEYECEK VELİLER ŞAŞKIN...
İZMİR
'deki bir öğrenci ise aynı mesafe için ayda 50 YTL servis ücreti ödüyor. Aradaki 43 YTL'lik fark, İstanbul'da oturan velileri isyan ettiriyor. Haydi İstanbul'un daha pahalı bir şehir olduğunu varsayalım ve araya bir miktar amortisman farkı koyalım. Ama yarı yarıya fark ne oluyor? Veliler, şimdi bu farkın ne olduğunun açıklanmasını istiyor.

0-3 KM SERVİS ÜCRETLERİ
İstanbul . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .93 YTL
Ankara . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .65 YTL
İzmir . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50 YTL
Adana . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60 YTL
Bursa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .50 YTL


***

İstanbul kazığı!

Servis ücretinde, iller arasında uçurum var. İstanbul'daki tarife % 50 daha pahalı. Tüm amortismanlar katılsa bile bu fark açıklanamıyor.

Yeni öğretim yılının başlamasına 2 gün kala, veliler servis ücretlerine gelen zamlarla şoke oldu. Servisçi Odaları ile yetkililer arasındaki zam pazarlıklarından acı sürprizler çıktı. Herkesin tepki gösterdiği konu ise, iller arasındaki büyük farklar. Mesafelerin aynı olmasına rağmen İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi büyük şehirlerde uygulanan tarifeler arasında büyük uçurumlar göze çarpıyor. Bunlar arasında en pahalısı ise İstanbul. İstanbul'daki servis tarifeleri diğer illere göre yüzde 20 ila 50 arasında değişen oranlarda daha yüksek. Tüm amortisman giderleri hesaplansa bile bu fark fahiş boyutta bulunuyor.

KRİTERLERİ KİM BELİRLİYOR?
En çok öğrencinin yer aldığı il olan İstanbul'daki veliler bu farkın izah edilmesini istiyorlar. Hem servisçilere hem de zam oranını belirleyen belediye yetkililerine tepki gösteren veliler, "Bizim görüşümüz alınmadan fiyat belirleniyor. Bu fiyatlar belirlenirken hangi kriterler uygulanıyor? Her ilin kriteri ayrı mı?" diye soruyorlar.

GÜYA İNDİRİM OLDU!
Türkiye genelinde tek taraflı yüzde 25 zam oranı açıklayan Servisçi Esnaf Odaları'na il ulaştırma kurullarından ve belediye başkanlarından tepki gelmişti. Yetkililer bu zam oranının geçersiz olduğunu duyurarak kendilerinin indirim yapacaklarını ilan etmişlerdi. Özellikle İstanbul'da bu açıklama üzerine veliler beklenti içine girmiş ve fiyatların indirileceğini sanmışlardı. Oysa toplanan İstanbul Ulaşım Koordinasyon Kurulu, yüzde 25 yerine yüzde 17 zam açıkladı. Yüzde 8'lik indirim, zaten çok yüksek olan ulaşım ücretlerinde bir iyileşme getirmedi.

GÖZLER UKOME YETKİLİLERİNDE
Bu arada diğer illerde açıklanan aynı mesafe ücretlerine bakıldığında İstanbul'daki fiyat tarifesine yapılan zammın fahiş olduğu ortaya çıkıyor. Saatlerce toplantı yaparak sonra da "Zammı indirdik" açıklaması yapan yetkililerin aslında İstanbullular'a acı bir sürpriz yaptıkları ortaya çıktı. Çünkü 3 kilometrelik mesafenin Ankara'da 65, İzmir'de 50, Adana'da ise 60 YTL olarak açıklanmasına rağmen; İstanbul'da 93 YTL olması kafaları karıştırdı. Tüm amortisman giderleri bile düşünüldüğünde, bu kadar fiyat farkının olması mümkün görünmüyor. Üstelik en kısa mesafe taksi ücretinden bile pahalı. Şimdi UKOME yetkililerinin bu fiyat farkını açıklamaları bekleniyor.


EKONOMİ SERVİSİ

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
Benzindeki zam yağmuru sürüyor10 soruda mortgage
Faiz değişmediBulgar caddelerine İSTON...
THY'nin 6 aylık karı açıklandı'Turkcell'ciden bütçeye katkı
TEKEL'in kuleleri TOBB'un oluyorİpragaz 44. yılını kutladı
76 YTL'ye uçacaksınızAlışveriş şenliği başladı
Ankara'da simit zammıŞarkıdaki mesaj
Konut kredisi sorusuFiat ve Ford ortak araç üretecek
PAPATYA
13 13 yıllık aşk bitti
5 yılı birliktelik, 8 yılı evli olmak üzere 13 yıldır hayatı paylaşan...
'Ben de ahlaksız teklifler...
Oğlu olacağına inanıyor
Aysun, setlere geri döndü...
Şamdan'dan 30. yıl açılışı
Emrah'la Serpil anıları...
Okul için alışveriş rehberi...
AKTÜEL
Avrupa Avrupa bizi konuşuyor!
Türkiye, AB ülkelerindeki gazetelerin manşetlerinden inmiyor. The...
Silahlar konuşuyor
Sarıgül'den SPD'ye destek
Zamanı yönetmek
Ömrünüzü 6 yıl...
Kalbe giden yol zekadan geçiyor
Kalp krizi bitecek
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Açık 26 C,Açık 17 C
ANKARA - Par. Bul. 23 C,Par. Bul. 10 C
IZMİR - Par. Bul. 32 C,Açık 18 C
ANTALYA - Açık 29 C,Açık 18 C
ADANA - Par. Bul. 29 C,Par. Bul. 20 C
EKONOMİ
IMKB E: 32.202,660 D:% 2,28
DOLAR S: 1,332 D:% -0,26
EURO S: 1,653 D:% -0,21
MAGAZİN
SPOR
GÜNE BAKIŞ
GÜNCEL
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu