Yeşil temizlik

Bağırsaklar vücuttaki bütün artıkları dışarı atarlar. Onları tertemiz yapmak için ise lahana, ıspanak, kereviz, tere, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler tüketmek gerekir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Nisan 2013 Güncelleme 16 Nisan 2013, 00:00
Yeşil temizlik

İÇİNDEKİLER

Bağırsaklarımız doğal detoks organlarımızın en önemlisidir. Her gün, bir önceki gün tükettiğimiz gıdaları özümser, onların içinden bize gerekli olan cevherleri emerken, gereksiz posaları ve toksik maddeleri atarlar. Fizyolojik dengenin korunması için bunun her gün yapılması gereklidir. Yani kabızlık detoksun en büyük düşmanıdır. Dışkı ile yalnızca sindirim yan ürünleri atılmaz, besinlerle birlikte kazara aldığımız toksik maddeler, ağır metaller, katkı maddeleri, tarım ilacı ve gübre artıkları gibi istenmeyen bir dolu madde de atılır. Kabız olduğunuzda bu toksinlerin kana karışma oranı da artar.

KABIZLIK DETOKSUN EN BÜYÜK DÜŞMANI
Detoksun bir ayağı toksin atılımını hızlandırmak ise diğer ayağı alımı azaltmak. Aslında kabızlığı önlemek, hem atılımı artırmak hem de alımı azaltmak oluyor. Çünkü bağırsaklar aslında vücudun dış ortamı sayılıyor bir anlamda. Oradan kana karışan yani, 'gerçek bedene alınan' toksin miktarını azaltmış oluyorsunuz aynı zamanda. Kabız olmayı önlemek ve varsa tedavi etmek için, ilaçtan da bitkiden de önce gelen şey besindir. Yine Hipokrat'ın o ünlü sözünü hatırlatacağım sizlere: 'Aldığın ilaç besinin, besinin ilacın olsun!'

SABAHLARI ARMUT VE İNCİR
Bazı besinleri bir detoks aracı veya kabızlık ilacı haline getirebilirsiniz. Bunların başında sabah aç karnına tüketip üzerine bir koca bardak su içeceğiniz lifli meyveler gelir. Kuru erik ve kuru kayısının adı çıksa da, aslında bu konuda en etkilileri incir ve armuttur. Bu iki meyve üzerine içilen suyu çekip, bağırsakları süpürür. Siz de güne doğal bir detoksla başlarsınız. Bir kuru veya yaş incir ile yarım armut yeterli. Üzerine bir büyük bardak normal ısıda veya soğuk su için, ılık su değil! Bu yöntem kabızlığı da engeller. Bağırsakları daha yemek yerken çalıştırmanın yolları da var. En kolay yol ise et içeren yemekler yanında çiğ ve pişmiş sebzeyi tüketmektir.

ÇİĞ SEBZE DETOKSU

Salataya doğrayacağınız birkaç yaprak beyaz hindiba beslenirken aynı zamanda detoks da yapmanızı sağlar. İçerdiği yüksek miktardaki çözünebilir lif dışkıya hacim kazandırıken, toksinleri de emer ve siz zarar görmeden dışkıyla atılmasını sağlar.

Beyaz
veya mor lahanayı çiğ olarak salatalarınıza doğramayı alışkanlık haline getirin.

Kerevizi
çiğ olarak, özellikle yoğurtla hazırlanan cacık gibi garnitürlere ekleyin...

Tere
, roka ve turp üçlüsü, yemeklerinizdeki toksinleri daha kana karışmadan bağlarlar ve adeta panzehir görevi görürler.

Eğer
, sosyal bir kısıtlamanız yoksa, çiğ soğan ve sarımsağı yemekle birlikte tüketmeniz daha siz yemek yerken 'günlük detoksunuzu' başlatır. Kuru fasulye ve pilavınızın yanındaki geleneksel 'eşlikçi' kuru soğan olmalı yani. Sarımsağı da ezerek yoğurtlu tatlara ekleyebilirsiniz. Ezerken etkisi gider diye korkmayın, çiğ sarımsak ezilirken etkisi gitmez aksine mekanik olarak bazı enzimler açığa çıkar. Yani, cacıktaki hali gayet uygundur.

PiŞMiŞ GIDALAR

Hafif
haşlanmış lahana, karnabahar, brokoli sebzelerini, üzerine sarımsaklı yoğurt ya da sızma zeytinyağı-limon sosu dökerek tüketin.

Ispanak, hafifçe pişmiş hali ile, iyi kalite bir zeytinyağı ile pişirilirse, çok iyi bir toksin bağlayıcısıdır.

Kerevizi
buharda haşlayın. Üzerine sızma zeytinyağı, iyi kalite bir sirke ve az miktarda kaya veya deniz tuzu gezdirin. Afiyet olsun.