Zencefil mucizesi

Zencefil kansere karşı vücudu koruyan bir bitkidir. Bunun yanında hem fiziksel hem de zihinsel fonksiyonları hızlandırır. Siyah hardal da zencefilden eksik kalmaz

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Nisan 2013 Güncelleme 10 Nisan 2013, 00:00
Zencefil mucizesi

İÇİNDEKİLER

Binlerce yıldır hem dünya tıbbında hem de mutfağında kullanılmış mucizevi zencefil. 'Kansere Karşı Savunmasız Değilsin!' kitabımda kansere karşı koruyucu etkilerinden bahsettiğim bu baharatın canlandırıcı etkilerinde sıra... Hem bedensel hem de zihinsel fonksiyonları canlandırıcı etkileri var, kan dolaşımını hızlandırıyor, vücuttaki tüm dokuların kanlanmasını artırıyor. Bu da kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlıyor. Mide şikayetlerine ve sindirim bozukluklarına da faydalı. Kan şekerini dengeleyici özelliği var. Kan şekeri dalgalanmalarının kişinin her durumda kendini kötü ve yorgun hissetmesini sağlar. Bu nedenle yemek sonrası içeceğiniz bir fincan zencefil çayı hem sindirime yardımcı olur hem de yemekle kazara aldığınız mikropları öldürür. Yemek sonrası kan şekeri dalgalanmalarını ve buna bağlı yorgunluk hissini de önler. Bunca faydasına ve binlerce yıllık kullanımına rağmen her şeyin olduğu gibi zencefilin de fazlası zarar. Yüksek dozları mideyi rahatsız edebilir, safra kesesi alınmış insanlarda karaciğerden safra akışını artırdığı için sancılara neden olabilir. Birkaç fincan üst üste zencefil çayı içtikten sonra 'sol yanınız' ağrıyorsa, eğer 'aşk acısı' değilse, zencefil dokunmuştur. Fazlası kalpte ritim bozukluğuna yol açabiliyor çünkü...

ÇAYI ŞİFA VERİR
Çay için taze zencefil de kullanabilirsiniz tozunu da. Birkaç ince dilim taze zencefili porselen demliğe atın ve üzerine kaynar su boca edin, çay demler gibi 30 dakika demleyin. Zencefil miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Toz zencefil tercih edecekseniz daha da az kullanmanız gerekli. Yarısı dolu porselen demlik için 1 çay kaşığı toz zencefil yeterli.

LİMONATA YAPIP İÇİN
Zencefili çiğ tüketirseniz içindeki etkin maddeler daha da aktif olur. Bunun için zencefilli limonatayı tavsiye ediyorum: Bir adet küçük taze zencefili bir sürahi suya, rendenin ince tarafı ile rendeleyin, 15-20 dakika bekledikten sonra suyu süzün ve içerisine şeker ve bir miktar limon suyu ekleyin. İçine buz atıp lezzetin keyfini çıkarın.

HER YEMEĞE KATIN
Zencefili et yemeklerinde, çorbalarda, soslarda hatta kurabiye ve ekmeklerde bile kullanabilirsiniz. Ama daha fazla istifade etmek için çiğ halde kullanmakta fayda var. Bunun için de zencefilli bal en etkili yöntem. Zencefilli balı da şöyle hazırlayabilirsiniz, 1 kg. süzme kara kovan balına 25 gram toz zencefil karıştırın ve sabah akşam 1 tatlı kaşığı, tercihen aç karna tüketin.

HİPOKRAT'IN İLACI
Siyah hardal tam bir selenyum deposu. Selenyum ise bağışıklık sistemini destekleyen en kuvvetli mineral. Eski insanlar da bunu çabuk keşfetmiş. tarihi Sanskrit yazıtlarında 5 bin yıl önce bahsedilmiş bu muhteşem tohumlardan. 'Tıbbın babası' Hippokrat da 'ilaç' olarak faydalanmış bu baharattan.

TEMİZLİKÇİ SİYAH HARDAL
Birçok 'üstü örtülü' yangısal hastalık 'kronik yorgunluk' hissi ile kendini gösteriyor. Bu gibi durumlarda, doğal 'yangı giderici' özelliği olan doğal desteklerden faydalanılması kişinin lehine olabilir. Siyah hardal da bunlardan biri. Siyah hardalın antioksidan gücünden de bahsetmeden geçemeyeceğim. Çünkü gün içinde; egzoz dumanı, güneş ışınları, kimyasallar gibi maruz kaldığımız toksinleri etkisiz hale getirmezsek en iyi ihtimalle 'kronik yorgunluğumuz' oluyor. Siyah hardal ise bu yorgunluğu önlüyor. Daha güçlü bir bağışıklık sistemi ve daha güçlü bir beden için siyah hardalı sofranızdan eksik etmemenizi öneriyorum, karabiber ve kırmızı biberinizın yanında ona da yer açın diyorum. Lezzet ve sağlık bir arada bu kara tohumlarda.