Sperm hücresine rastlanmadı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Temmuz 2011 Güncelleme 31 Temmuz 2011, 00:00
Sperm hücresine rastlanmadı

İÇİNDEKİLER

3 yıldır evliyim ama çocuğumuz olmadı. Ardından sperm tahlili yaptırdım ve sperm hücresine de rastlanmadı. Tüp bebek tedavisi önerildi. Kesin cevap veremediler ama çocuğumuz olur değil mi hocam?

CEVAP
Sizde sperm hücresine rastlanmamış dolayısı ile FSH ve prolaktin dediğimiz hormon tahlillerini yaptırmanız gerekir. Çünkü bu değerler sperm kanalında herhangi bir tıkanıklık olup olmadığını gösterir. Ancak yumurtalarda sperm hücresi üretilmiyorsa bu durumda tüp bebekten başka şansınız olmaz tabii ki. Ama hiçbir zaman 'yüzde yüz' sonuç alınır diyemeyiz.

SİĞİLLER TEDAVİ OLUR MU?
26 yaşındayım. Penisimin çevresinde ufak tefek olan ama şimdi büyüyen siğiller var. Et benine de benziyor. Biraz araştırınca tehlikeli olduğu ortaya çıktı. Tedavisi kolay mı?

CEVAP
Cinsel bölgelerde olan siğiller genelde bulaşıcıdır ve çok beklemeden de tedavi edilmelidir. Tedavisi ağrılı değildir. Ya koterizasyon yöntemi ile yakılır ya da kesilerek alınır. Ama daha çok da ilaç tedavisi ile yok edilmeye çalışılır. Cildiye doktoruna görünmenizde fayda var.

SAYISI YÜKSELMİYOR
2 yıl önce varikoselden ameliyat oldum. Şimdi yine çocuğumuz yok. Sperm değerlerime tekrar bakıldı ama sperm sayısı düşük çıktı. Ne yapabiliriz?

CEVAP
Hızlı bir şekilde ilaç tedavisine başlanması gerekir. Bu tedavi ile beraber sperm sayısı ve hareketleri artacaktır.

GECELERİMİZ KABUS GİBİ
Evleneli 8 ay oldu. Eşimle birbirimizi çok seviyoruz. Ancak her gecemiz çileli, sevişmelerimiz neredeyse işkence gibi geçiyor. Yatağa girdiğimiz andan itibaren eşim terliyor. Bir seferinde sevişirken midesi çok bulandı. Sonuna doğru da ağlamaya başladı. Ne yapmalıyız? Murat T.

CEVAP
Bu durum sadece eşinizin değil, sizin de sorununuz aslında. Beraber çözmelisiniz. Belirtiler eşinizinde vajinismus olduğunu gösteriyor. İşin iyi tarafı, yüzde 100 tedavisi mümkün olan bir hastalık bu. Uzman bir terapiste gitmelisiniz.

CİNSELLİKTEN SOĞUDUM
Yaşım 38. Yirmi yıllık evliyim. Son aylarda belirgin şekilde cinsellikten soğudum. Eşimin isteklerine cevap veremez hale geldim. Acaba menopoza mı girdim? Nalan Ö.

CEVAP
İsteksizlik sadece menopozdan kaynaklanmaz. Yaşınız henüz o döneme girmediğinizi gösteriyor. Fizyolojik sorunlardan çok ruhsal durumunuz, bezginlik ve heyecan eksikliği olabilir. Kendinize biraz zaman ayırıp, cinsel yaşamınızı renklendirecek çözüm yolları bulmalısınız. Biraz heyecan size de iyi gelebilir.