Lazer ameliyatının avantajları neler?

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Şubat 2011 Güncelleme 27 Şubat 2011, 00:00
Lazer ameliyatının avantajları neler?

İÇİNDEKİLER

Dezavantajlarının yanında lazer ameliyatının diğer kapalı ya da başka bir deyişle endoskopik ameliyatlara bakıldığında avantajları da var elbette. Daha ince bir aletle girildiği için ameliyat sonrası darlıkların daha nadir görülmesi ilk ve en önemli avantajı bence. İkincisi iyi bir kanama kontrolünden dolayı ameliyat sonrası dönemin daha konforlu olması ve üçüncüsü de gene bahsettiğim sebepten dolayı hastanın daha erken taburcu olabilmesidir. Bunların haricinde belki küçük prostatlarda daha hızlı bir ameliyatla kısa narkoz süresini sayabiliriz.

* Yani hastalar ertesi gün taburcu olabiliyorlar öyle mi?
Ameliyatın birinci günü sondası alınıp rahatlıkla hastaneden taburcu olabilmekteler lazer prostat hastaları. Bir hafta sonra kontrole gelmek üzere de gerekli öneriler yapılmakta.

* Lazer ameliyatına en uygun adaylar kimler? Bunları bir özetleyebilir miyiz?
Kanama problemi olan ya da kanamaya yatkınlığı olan hastalar, aspirin ya da kumadin gibi kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorunda olanlar, anestezi yani narkoz için risk grubunda olanlar, çok yaşlı olup idrarını yapamadığı için sonda takılmış ve genel durumu da çok iyi olmayan hastalarda uygun bir tedavi olur. Bunların haricinde genç olup, aktif çalışan ve bir an önce işine dönmek isteyen hastaları da bu grupta sayabiliriz.

* Medyadan takip ettiğimiz kadarı ile cinsellik açısından avantajları da olduğu söylenmekte. Gerçekten öyle mi?
Maalesef tam olarak böyle diyemeyiz. Çünkü zaten diğer kapalı ameliyatların da cinsellik üzerine menfi bir etkisi yok. Yani sertleşme bozukluğu görmüyoruz onlarda da. Sadece lazer ameliyatında açtığımız kanal daha küçük olduğu için geriye meni boşalması gibi problemleri daha az görebiliriz. Yoksa lazer ameliyatının sertleşmeyi artıracak bir etkisi ya da cinselliği iyileştirecek bir etkisi kesinlikte yoktur.