Lazer her prostat hastasına uygun değildir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Şubat 2011 Güncelleme 26 Şubat 2011, 00:00
Lazer her prostat hastasına uygun değildir

İÇİNDEKİLER

LAZER PROSTAT AMELİYATI NEDİR?
BİZE başvuran prostat hastası erkeklerin en sık sorduğu sorulardan birisi olmakta lazer prostatektomi. 'Lazerle ameliyat olabilir miyim' sorusu oldukça fazla işittiğimiz sorulardan birisi durumunda. Tabii bunda basında çıkan haberler de çok önemli. Hele bir dönem çok yoğun bir lazer reklamı yapıldı gazete ve televizyonlarda.

LAZER AMELİYATI GÜNDEMDE Mİ?
ELBETTE öyle. Şimdi bakın, değişik şehirlerde yaşayan insanlardan lazer prostat ameliyatı olmak isteyenler telefonla bilgi almakta ve bu işin maliyetini sormaktadırlar. Bu ameliyat onlara uygun mu, değil mi? Yoksa ameliyat olmalarına gerek var mı? Bu konuları çok da değerlendirmiyorlar. Öncelikle lazer ameliyatı her prostat hastasına uygun değildir. Bunu çok iyi bilmek gerekir.

HER HASTAYA NEDEN UYGUN DEĞİL
PROSTATIN lazer tedavisi kabaca iki türlü yapılmaktadır. Birincisi green light lazer yani yeşil ışık lazer dediğimiz ve son zamanların modası diyebileceğimiz bir yöntem ki, giderek sayısı artmış durumda. Bunda prostat buharlaştırılıyor ve bir kanal açılmaya çalışılıyor. Yani doku çıkarmıyoruz. Dolayısıyla da patoloji için örnek almamış oluyoruz. Bu durumda kanser riski de bulunan prostat hastaları için uygun bir tedavi yöntemi değil bu.

DİĞER LAZER TEDAVİSİ NEDİR?
DİĞER lazer tedavi yöntemi de holmiyum lazer denilen bir sistem, bunda da prostatın büyümüş dokusu kesilerek bir bütün halde çıkartılmakta. Dokunun bir veya iki parça halinde çıkartılması mümkün bu teknikle. Aynı zamanda patolojik inceleme için de yani dokunun cinsini belirlemek için de parça alınmış oluyor.