Küçük çaptaki prostata kapalı ameliyat

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Şubat 2011 Güncelleme 25 Şubat 2011, 00:00
Küçük çaptaki prostata kapalı ameliyat

İÇİNDEKİLER

KÜÇÜK PROSTATA AMELİYAT ÇÖZÜMÜ
HAKLISINIZ, prostat belli bir hacimden küçükse ki, bu genellikle 80 gr sınırıdır ama gene de cerrahın tercihine göre değişmektedir. Bununla birlikte başka bir patolojinin olmaması gerekir. Kapalı ameliyatta hastanede kalış süresi daha kısadır, genellikle 2-3 gün içerisinde hastayı taburcu etmekteyiz.

AMELİYAT NASIL YAPILIYOR?
ENDOSKOPİK olarak uyguladığımız bir ameliyat bu. Kamera eşliğinde yapıyoruz ameliyatı. Prostatın büyümüş kısımlarını değişik enerji kaynakları kullanarak kesiyoruz ve prostatın içini boşaltıyoruz. Böylelikle idrarın çok rahat geçebileceği bir kanal oluşturuyoruz. Ardından kanama kontrolü yaptıktan sonra da bir sonda yerleştiriyoruz kamıştan mesaneye. Bu sondayı genellikle 2 gece tutup sonrasında çekiyoruz. Bizim için en önemli kıstas burada idrarın rengi, yani kanama kesilinceye kadar sonda duruyor.

GENEL Mİ YOKSA KISMİ ANESTEZİ Mİ?
GENEL anestezi dediğimiz hastanın tamamen uyutulması ile yaptığımız ameliyatlar daha fazla. Diğeri de spinal anestezi dediğimiz be bölgesinden yapılan bir ilaçla hastanın sadece ameliyat bölgesini ve bacaklarını operasyon süresince hissetmediği bir ameliyattır. Hastanın genel sağlık durumu, akciğer ve kalp sağlığı bu kararı vermede oldukça önemlidir. Hasta ile anestezi doktoru birlikte karar verirler. Her ikisi de mümkün.

LOKAL UYUŞTURMA YAPILABİLİYOR MU?
SADECE lokal anestezi ile ameliyatı yapmak mümkün değil ama anestezi riski olan hastaların sedasyon dediğimiz düşük dereceli narkozun verildiği durumlar vardır. Bunlar sınırlı durumlar. Genellikle de lazer ameliyatı yaşlı insanlarda yapılacağı zaman uygulanan bir yöntemdir.