Ameliyatı erteleme bazen sakıncalı olabilir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Şubat 2011 Güncelleme 23 Şubat 2011, 00:00
Ameliyatı erteleme bazen sakıncalı olabilir

İÇİNDEKİLER

AMELİYAT HANGİ
DURUMDA YAPILIR?
Kesinlikle ameliyat gerektiren durumlar var, bir de göreceli olarak ameliyat gereken durumlar var. Bu kriterler bize oldukça yardımcı olmakta.
Genellikle ise yaşam tarzı değişikliklerinin ve ilaç tedavilerinin yeterli olmadığı durumlarda ve bu bahsettiğim kesinlikle ameliyat gerektiren durumlar varlığında ameliyat artık kaçınılmaz olmakta ve hatta ameliyatı geciktirip hastayı oyalamak da zararlı olabilmektedir.

NEDİR BU KESİN ENDİKASYONLAR?
Birincisi şiddetli idrar yapamama şikayeti nedeniyle sonda akılma ihtiyacı olması, hatta sonda takma ihtiyacının birkaç kez tekrarlamasıdır. Çünkü bir kez sonda takılması gerekirse, ikinci kez sonda takılma ihtimali en az yüzde ellidir. Bu durum prostatın çok büyüyüp kanalı tamamen tıkaması nedeni ile oluşmaktadır. İkincisi idrar yolu iltihaplarının tekrarlar vaziyette olmasıdır. İdrar kesesinin tam boşalamaması nedeni ile geride kalan idrarın enfeksiyon için uygun ortamı hazırlaması ile ilgilidir.

PEKİ DİĞERLERİ NELER?
Üçüncüsü idrarda tekrarlayan kanamalardır. Prostatın fazla büyümesine bağlı olarak prostat kaynaklı kanamalardır. Dördüncüsü ise idrar yapamamaya bağlı kandaki ürenin yükselmesidir.
Beşincisi ise idrar kesesinde taş ya da divertikül dediğimiz problemlerin olmasıdır. Çünkü bunları ilaçlarla tedavi etmemiz mümkün değil.

YANİ HOCAM ÖZETLEMEK GEREKİRSE?
İsterseniz özetleyelim. İdrar yapamama nedeniyle sonda takılması, sürekli olan idrar kanamaları ve idrar yolu iltihapları, üre yüksekliği ile beraber idrar kesesi taşları olmasıdır. Yani ameliyat olacak hasta zaten kendisini gösterir. Zaten ameliyat olması gereken hastaya da ne kadar süre ilaç verirseniz verin fayda etmeyecektir.

BAŞKA NELER VAR HOCAM? SADECE BU DURUMLARDA MI AMELİYAT GEREKİR?
Bir de idrar şikayetlerinin çok şiddetli olmasıdır. Yani hasta ilaç tedavisi kullanmasına rağmen mutlu değildir ve idrar yapma durumunun daha iyi olmasını istemekte, gece daha az idrara kalkma isteğindedir.
Bu durumda da ameliyat yapabilmekteyiz. Hatta bu son bahsettiğimiz durum diğerlerinden daha da sık karşımıza gelmektedir.