Metastaz sıklıkla kemikte görülür

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Şubat 2011 Güncelleme 19 Şubat 2011, 00:00
Metastaz sıklıkla kemikte görülür

İÇİNDEKİLER

PROSTAT KANSERİNDE KEMOTERAPİ VAR MI?
KEMOTERAPİ vücudun bazı kanserlerinde erken evre dahi olsa uygulanır. Prostat kanserinde ise kemoterapi sadece metastaz yapmış hastalarda uygulanıyor. Erken evrede kemoterapinin yeri yok.

METASTAZ KANSERİN YAYILMASI MIDIR?
METASTAZ yapması prostat haricinde başka organlarda da kanser bulunmasıdır. Bu durumda hastalık maalesef artık tüm vücuda yayılmış yani sistemik bir hastalık olmuş demektir.

EN ÇOK HANGİ ORGANA SIÇRIYOR?
PROSTAT kanseri en sıklıkla sırası ile lenf bezelerine, kemiklere, akciğere ve karaciğere yayılmaktadır. Kemiklerden de en sık kaburga kemikleri, vertebra dediğimiz omurga kemikleri, kol ve bacak kemiklerine yayılım olmaktadır. Lenf bezelerine yayılış olan prostat kanseri bacaklarda şişlik yapar. Akciğerlerde yayılım varsa öksürük ve balgam ön plana çıkabilir. Karaciğerde varsa da bu durumda sarılık ortaya çıkmaktadır.

YAYILDIĞI NEREDEN ANLAŞILIYOR?
PSA dediğimiz dana önceden de sıklıkla bahsettiğim kan testinde beklenilmeyen bir yükselme olursa yada hastanın tedavi sonrası veya takiplerinde yeni başlayan ağrıları, (mesela kemik ağrıları) gene vücudunda beklenilmeyen ve doğal olmayan değişikler (mesela bacaklarda ve karında şişlik gibi), olursa bilgisayarlı tomografi ve kemik sintigrafisi çektirip hastalığın durumunu değerlendiriyoruz. Önemli derecede kilo kaybı ve halsizlik olması da hastalığın ilerlediğine dair bulgulardır.