Tedavi ileride soruna yol açabilir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Şubat 2011 Güncelleme 16 Şubat 2011, 00:00
Tedavi ileride soruna yol açabilir

İÇİNDEKİLER

HASTA AMELİYAT OLMAK İSTEMEZSE?
EĞER erken saptanmış bir kanseri varsa ameliyat en iyi seçenek bu durumda. Eğer bazı çekincelerinden dolayı ameliyat olmak istemiyor ise de, diğer tedavi yöntemlerini anlatıyoruz. Bazen de hasta istese de anestezi yani narkoz açısından riskli gruba girdiği için ameliyat edemeyebiliyoruz. Bu durumda da yaptığımız şey alternatif tedavileri anlatmak.

NELER BUNLAR?
BİRİNCİSİ ışın tedavisidir. Radyoterapi ameliyata yakın sonuçlar vermektedir bizlere. Vücut dışından bir plan yapılarak anesteziye ihtiyaç duymadan vücudun hastalıklı bölgesine ışın verilmesidir. Çoğunlukla 2 hafta süre ile kısa dönemlerde tedavi uygulanır.

RADYOTERAPİNİN ZARARI VAR MI?
EVET her tedavide olduğu gibi radyoterapide de bazı istenmeyen sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Bunun sebebi de verilen şuanın sadece prostata odaklanamamasından ve prostatın etrafındaki organların yakın olmasından kaynaklanmaktadır.

ORGANLARA ŞUA MI VERİLMİŞ OLUYOR?
MAALESEF, gerçi çok düşük dozlarda ama gene de verilmiş oluyor. Bunlardan en çok etkilenen organlar idrar kesesi ve rektum. Dolayısı ile de tedaviden yıllar sonra bu iki organa ait problemler baş gösterebiliyor.

IŞIN TEDAVİSİ HANGİ ŞİKAYETE YOL AÇIYOR?
ÖNCELİKLE idrarda kanama ve idrar yaparken ağrı ve yanma. Sık idrara çıkma ve idrarını rahat yapamıyormuş gibi hissetme. Işın tedavisi idrar kesesini etkilerse kesnin hacmini küçültüyor ve hassas hale getiriyor. Bir diğer şikayet de makatta kanama. Dediğimi gibi her hastada görülmüyor elbette.

'ŞUA' DAN BAŞKA ÇÖZÜM VAR MI?
EVET, bunun için tıbbın her alanında olduğu gibi bu alanda da büyük gelişmeler oldu ve şuanın yoğunluğunu ayarlayan bir cihaz geliştirildi. Bununla daha organ seçici tedavi yapılabiliyor. Ama çok yaygın olmadığı için belirli merkezlerde yapılabiliyor.