Eyvah çocuğum obez olacak!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Şubat 2011 Güncelleme 13 Şubat 2011, 00:00
Eyvah çocuğum obez olacak!

İÇİNDEKİLER

Çocuğu obezite riski taşıyan aileler öncelikle bu sorunu konuşarak işe başlamalı. Çocuğun meseleye olan farkındalığını sağlamak en öncelikli görevdir. zayiflamasepeti.org yazarlarından diyetisyen Gizem Tutar, çocuğu obezite sorunu yaşayan ebeveynlere önemli uyarılarda bulunuyor. İşte her anne-babanın kulağına küpe olacak tavsiyeler

SİZİN ÇOCUĞUNUZ GERÇEKTEN OBEZ Mİ?
İlk yapılması gereken, çocuğun gerçekten kilolu olup olmadığının değerlendirilmesidir. Kilolu olmayan bir çocuğa verilecek yanlış mesajlar, çocuğun gelecek hayatında kilo almadan korkarak çeşitli beslenme bozukluklarına yakalanma riskini arttırabilir. Çocukların kilo değerlendirmeleri sadece sağlık profesyonelleri tarafından yapılmalıdır. Çocuğun büyüme eğrilerine göre değerlendirilmesi, bel çevresi ölçümleri ve yapılacak diğer ölçümler ile kesin sonuçlara ulaşılır.

EN TEHLİKELİ OLAN YANLIŞ MESAJ VEMEK
Ebeveynlerin en sık sordukları soru çocukları ile şişmanlıkları hakkında nasıl konuşmaları gerektiğidir. Aile fertleri bu durumdan mümkün olduğu kadar kaçmayı tercih etse de aslında problemleri görmezden gelmek çocuğa verilecek mesajlar arasında en kötüsüdür. Bu nedenle eğer çocukla kilosu hakkında konuşulması gerekiyorsa bu sorumluluğu almak aile fertlerinin görevidir.

EZİCİ DİSİPLİN VE BASKI PSİKOLOJİSİNİ BOZAR
Çocuğun yaşı da üzerinde durulması gereken bir konudur. Oyun dönemi çocukları (7 yaşına kadar) yemek yeme kontrolünü tam olarak gerçekleştiremez. Bu nedenle kontrol edilmelidir. Kontrol mekanizmasının ezici bir disipline dönüşmesi çocuğun psikolojisini bozabileceğinden kaçınılması gereken bir tutumdur. Bu yaştaki çocuklar kilo almak ve vermek konularını tam olarak algılamaz. Şekerli ve yüksek yağlı besinlerine olan erişimini engellemek ve sağlıklı beslenme ile ilgili onunla sohbet etmek bu dönem için en ideal uygulamalardır.

OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK DİRENÇ GÖSTEREBİLİR
Eğitime başlayan çocuklarda durum daha farklı olacaktır. Çünkü bu yaş çocuklar sadece ailelerinin kontrolü altında değildir. Daha fazla miktarda ve çeşitte besine ulaşma şansı olan okul çağı çocuklarına anlayışla yaklaşmak, durumu çocuğun psikolojisini zedelemeden açıklamak gerekir. Çocuk direnç geliştirirse kontrolü daha da zorlaşır.