'DGM araştırmayı engelledi'

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ocak 2011 Güncelleme 24 Ocak 2011, 00:53
’DGM araştırmayı engelledi’

İÇİNDEKİLER

TBMM Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu Başkanı Sadık Avundukluoğlu, Uğur Mumcu cinayetiyle ilgili araştırmayı derinleştirmek istediklerini, ancak DGM tarafından engellendiklerini söyledi. Avundukluoğlu, o dönem Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcısı olan Nusret Demiral'ın Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne gönderdiği 18.10.1993 tarih ve B-1993/1493 sayılı yazısıyla Mumcu cinayeti hakkında Meclis Araştırma Komisyonu'na bilgi verilmesini yasakladığını bildirdi.
Sözkonusu yazıda, "Mumcu cinayetiyle ilgili işlemler için müdürlüğünüzden Meclis Araştırma Komisyonu'nca istenilen bilgiler için Cumhuriyet Başsavcılığımızın haberdar edilmesine, bilgimiz dışında anılan komisyona bilgi verilmesinin yasal engeli olduğu için bu duruma özenle uyulmasını rica ederim" denilmişti.

Tek tanık nereden çıktı?

Mumcu cinayetinden 18 yıl sonra "tek tanık" Ayhan Aydın hakkındaki görüşlerini sorduğumuz Sadık Avundukluoğlu "Her büyük olaydan sonra böyle her şeyi bilen, olayı başından sonuna kadar görmüş bir tanığın ortaya çıkması dikkat çekici" dedi. Avundukluoğlu'nun değerlendirmesi şöyle: "MHP davasının avukatlığını yapmıştım.
Hicabi Koçyiğit diye bir tanık vardı. Bu tanık, MHP davası içindeki olayların sanki tanığıymış gibi içindeydi. Mumcu olayında Ayhan Aydın'ı, Ergenekon'da Tuncay Güney'i bu boyutta değerlendirmek lazım. Önemli olaylarda birisi çıkıyor her şeyi görüyor. Artık bu kişiler gerçekten görüyor mu, öğretiliyor mu orası bilinmez."

TBMM Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu, Uğur Mumcu cinayetiyle ilgili 4 "ölümcül" ihmali şöyle sıraladı:
1- Cinayetten sonra Mumcu'nun güvenlik güçleri tarafından korunup korunmadığı tartışması ortaya atılmış, dönemin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin ve Ankara Valisi Erdoğan Şahinoğlu yaptıkları açıklamalarda Mumcu'nun kendileri tarafından korumaya alındığını beyan etmişlerdir. Ancak komisyonumuz tarafından yapılan inceleme ve araştırmalar sırasında Mumcu ile ilgili olarak hiçbir koruma tedbirinin alınmadığı resmi evrak ile sabit olmuştur.

2-
Soruşturma sırasında bir telefon ihbarı üzerine yakalanıp serbest bırakılan Şefik Polat ve Necmi Aslan isimli iki şahsın İslami Hareket Örgütü'nün üst düzey yöneticileri olduğu daha sonra tesbit edildi.

3-
Gözaltına alınan Suriye uyruklu Muhammed Aiman Abo Attot'un evinde ele geçen 68 adet Arapça sözlü teyp kaseti, 2 adet video kaseti ve 9 adet bilgisayar disketi; çözüm için Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderildi. Ancak bilgisayar disketlerinin Türk standartlarına uygun olmadığı, dolayısıyla disketleri çalıştıracak makine bulunamadığı ve bu nedenle içeriklerinin incelenemediği belirtildi.

4-
Mumcu cinayetinde kullanılan C4 patlayıcı daha önce İslami Hareket Örgütü tarafından İranlı iki rejim muhalifinin araçlarını havaya uçurmak için İstanbul'da kullanılmıştı.
Yakalanan İslami Hareket Örgütü mensuplarının evlerinde kilolarca C4 hammaddesi bulundu. Polisin bu noktadan hareketle soruşturmayı İslami Hareket Örgütü üzerinde derinleştirmesi gerekirken olay tamamen adli bir vaka olarak ele alındı. Adeta olayın açıklığa kavuşmaması için her türlü ortam hazırlandı.

Mehmet Çetingüleç
YARIN: Mumcu'nun katillerini yakalayan ve sorgulayan polis şefinden müthiş açıklamalar.