Böbrekleri takip altında

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ocak 2011 Güncelleme 23 Ocak 2011, 00:00
Böbrekleri takip altında

İÇİNDEKİLER

Telaşa gerek yok
* Hocam eşim 32 yaşında böbreğinin bir tanesinin yüzde 5 çalıştığı söylendi. Ama hiç bir şey yapmak istemediler, takip edeceklermiş durumunu. Ne yapalım? Tavsiyeniz ne olur?

CEVAP
Neden böbreklerine bakma ihtiyacı hissettiler ki... Neyse; Eğer eşinizin ağrısı yoksa, tansiyonları normal seyrediyor ise ve idrar yolu iltihabı durumu da yoksa telaşa kapılmanın gereği yok. Ben de takip edilmesini tavsiye ederim.

TESTİSİMDEKİ CEVİZ
* Merhaba doktor bey, 26 yaşındayım. Sağ yumurtamda şişme oldu, ağrı o kadardı ki, elle dokunulmayacak bir şekilde idi. Sonra bu şişlik indi ağrı da azaldı ama şu an yine aynı testiste sanki ceviz büyüklüğünde bir şey var. Ne yapabilirim? Önemli midir?

CEVAP
"Marketten geçerken yarım kilo kızarmış kadayıf al, cevizini kırıp ufala. Kadayıfın üzerine serp. Otur, bir güzel ye" demeyeceğim elbette... Çünkü durum sandığından daha ciddi! Testis iltihabı yani orşit dediğimiz durum söz konusu. İltihap düzelince şişlik inmiş ama bahsettiğin o kalıntı kist de olabilir, daha ciddi bir şey de. Bu durumda yapman gereken şey ultrason yaptırmak için bir üroloji doktoruna başvurman.

ÇOCUĞUMUZ OLMADI
* Her iki kasığımdan varikosel ameliyatı oldum doktor bey. Halen, 6 ay geçmesine rağmen, çocuk sahibi olamadık. Sperm tahlilimde hareket oranı ileri hareketli sperm için yüzde 15 çıktı. Ne yapmalıyız?

CEVAP

Spermleri hareketlendirmeliyiz, kısaca söyleyebileceğim bu.. Yoksa yüzde 15'le bu iş olmaz sevgili okurum. Sende sperm hareketi gördüğün gibi bozuk hala. Hem 6 aylık süreyi o kadar uzun saymamalısın. Şöyle vücut bir silkelensin, hücreler kendini onarsın. Çaresine bakılır. Eğer damar genişlemen devam etmiyorsa durum iyi... Veya rahatsızlık nüksetmemişse gerisi kolay. Hücrelerin hareketini artıracak ilaç tedavisine başlayabiliriz.

ALTIMI ISLATTIM
* 38 yaşında ev hanımıyım. Son bir aydır 4-5 kez gece alt ıslatmam oldu. Çocukların yüzüne bakamadım. Ne yapacağımı bilemedim. Her gecem kabus gibi.. Acaba sabaha yine rezil olur muyum diye endişe ediyorum. Zar zor uyuyup sabah olunca korkuyla uyanıyorum. Sürekli kullandığım birkaç ilaç var. Neden böyle oldu sizce?

CEVAP
Öncelikle çocukların haberi olmasın bu durumdan sevgili okurum. İlk yapacağınız onların alaycı bakışlarından korunmak için alacağınız 'gizlilik kararı' olsun. Gerisi kolay... Aldığınız ilaçlara ya da herhangi bir enfeksiyona bağlı olarak bu tür rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Yetişkinlerde nadir görülmekle birlikte idrar kesesi hastalıklarına bağlı da olabilir. Başlangıç olarak jinekoloğa gidebilirsiniz.