Kötü kader sona eriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Ocak 2011 Güncelleme 23 Ocak 2011, 04:46
Kötü kader sona eriyor

İÇİNDEKİLER

Sperm analizinde hücre bulunmazsa ne yapılır?
Azospermi dediğimiz durum bu. Tedavisi en zor grup bu erkekler olmakta. Öncelikle sperm bulunmamasının nedenini araştırıyoruz. Yani testiste mi sperm üretiminde sorun var, yoksa sperm üretimi normal ama sperm kanallarında tıkanıklık mı var? Bu soruya cevap buluyoruz.

BUNUN İÇİN YAPILMASI GEREKLİ TETKİKLER..
Ayrıntılı bir muayene erkeğin üreme organları konusunda bize bilgi veriyor. Sperm kanallarını muayene edip, doğumsal eksikliğini ekarte ediyoruz. Sonrasında FSH, LH ve testosteron gibi hormonlar yardımı ile testislerin üretim kalitesi hakkında bilgimiz oluyor.
Ultrasonografi ile de ayrıntılı bir biçimde anatomik bilgimizi artırabiliyoruz.

TESTİSTEN PARÇA ALINMA HANGİ DURUMDA YAPILIR?
Testis biyopsisi azospermik, yani sperm hücresi olmayan hastalarda yapılıyor. Eğer önceden başvurulan tetkikler yeterli bilgiyi sağlamamışsa, yapılan testler bize yardımcı olmamışsa bu yönteme başvururuz. Sperm üretimi konusunda şüphe varsa da yapıyoruz.

BİYOPSİ ZOR BİR İŞLEM Mİ YATMAK GEREKİR Mİ?
Lokal anestezi ile her iki testisten bir miktar doku parçası alınmasıdır. Alınan parçalar da mikroskop altında sperm hücreleri açısından incelenmektedir. Oldukça kolay bir işlem ve hastayı aynı gün bir-iki saat içinde evine gönderebiliyoruz.

TÜP BEBEK MERKEZİNDEKİ TESE YÖNTEMİ FARKLI MI?
TESE yani testisten biyopsi yolu ile sperm bulunması yöntemi de azospermik erkeklerde tüp bebek tedavisi sırasında sperm bulmak amacı ile yapılır. Buradaki fark, testisler büyük oranda açılarak birçok bölgesinden parçalar alınması ve eş zamanlı olarak sperm hücresi mikroskop altında aranmasıdır.

TEDAVİ GÖRENLER NE ZAMAN TÜP BEBEK YAPABİLİR?
Artık diğer tedavi yöntemleri başarısız kalmışsa ya da çiftlerin gerek yaşı gerekse de sosyal durumu itibari ile bir an önce bu tedavilere yönelmek istemesi ile beraber tüp bebek tedavisine yönlendiriyoruz.

AZOSPERMİK HASTALARDA TESE BAŞARISI NEDİR?

Eğer sperm kanalı tıkalı ise sperm hücresi bulma şansı daha yüksektir. Ancak testis dokusunda
problem varsa bu durumda biyopsi başarısı düşüktür.

AZOSPERMİ İLE 'KÖTÜ KADER' BİTİYOR
Eskiden çocuk sahibi olamayan çiftlere 'uğraşmayın evlat edinin' denilirdi. İşte bu yöntemle bir kesim insana yapılan tedavilerle yüzde 20'ye varan oranda sperm hücresi bulma şansımız oluyor.

KISIRLIK TEDAVİSİNDE TÜP BEBEK OLASILIĞI
AZOSPERMİSİ olan erkeklerde yani sperm hücresi bulunmayanlarda tüp bebek tedavisi gerekli olmaktadır. Tüp bebek tedavisi diye de bilinen yardımlı üreme yöntemleri aynen kadınlardaki sorunlarda olduğu gibi erkekte problem olan infertil çiftlerde de başarıyla uygulanabilmektedir.