Masum yağın adresi yer fıstığı

Damak tadının en eğlenceli alışkanlığı olan yer fıstığı sanılanın aksine az yağ içeriyor. Bu nedenle kilo aldırmayan mucizevi besin, bağırsak kanserini de önlüyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ekim 2010 Güncelleme 09 Aralık 2010, 15:12
Masum yağın adresi yer fıstığı

İÇİNDEKİLER

Tanrı'nın, toprağın derinliklerinden bize sunduğu bir nimet yer fıstığı.
Bizim çerez veya yağlı tohum grubuna soktuğumuz bu besinin aslında bir baklagil olduğunu biliyor muydunuz? Yağ içeren ender bir baklagil. Faydaları say say bitmeyen cinsten 'masum yağlar' içeriyor bu doğal mucize. Neredeyse yarısı yağdan oluşuyor bu lezzetli 'eğlenceliğin'. Bu mucizevi besin, tüm hücrelerimizi tek tek saran ve onları koruyan hücre zarlarımızın bütünlüğü için gerekli doymamış yağları içeriyor. Ayrıca metabolizmamızın orkestra şefleri olan birçok hormonumuzun yapımı için gerekli olan 'iyi kolesterol'ü barındırıyor. İyi kolesterol, hormonal sistemin sağlığı, sindirim, dolaşım ve üreme sistemleri için çok önemli.

BİTKİSEL LİF
Kalorisi yüksek olarak bilinse de yer fıstığındaki yağların hepsi bağırsaklardan emilmiyor. Yani hesaplanan kaloriden çok daha azını alıyorsunuz aslında. Bu konuda pek çok bilimsel çalışma yapılmış. Bu çalışmaların kabaca özeti şu:
Diyetlerine ekstradan belirlenen miktarlarda yer fıstığı eklenmiş deneklerde kilo artışı saptanmamış. Bu kadar kalorisi yüksek ve yağlı bir besinden bahsedince, bu sonuç oldukça çarpıcı. Yer fıstığının beklenildiği kadar kilo aldırmamasının bir nedeni de bolca bitkisel lif içermesi. Bu bitkisel lifler özellikle ardından bolca su alındığında bu suyu sünger gibi emip kitle etkisi ile bağırsak hareketlerini hızlandırıyor. Ayrıca bağırsaktaki pek çok toksik maddenin emilimini de engelleyip mide ve bağırsak kanserine karşı koruyucu etki oluşturuyor. Fıstığın tok tutucu özelliği de içerdiği yağların yanı sıra bu kitle etkisine bağlıdır.

ALERJİYE DİKKAT
Yer fıstığında yalnızca yağ bulunmuyor. Bu mucizevi besin hiç de azımsanmayacak kadar protein içeriyor. Yer fıstığının yaklaşık yüzde 20-30'u proteinden oluşuyor. Yer fıstığı tohumlarından yağ elde edilirken arta kalan 'küspe' çok önemli bir protein kaynağı olarak bebek mamalarında kullanılıyor. Yer fıstığı bu özelliği ile çocuk gelişiminde de oldukça faydalı oluyor. Ancak 'fıstık alerjisi' denen aşırı duyarlılık reaksiyonu sanıldığından çok daha yaygın. Bu nedenle çocuğunuzda veya kendinizde fıstık alımını takip eden kaşıntı, kızarıklık veya solunum sisteminde aşırı duyarlıklılık saptarsanaz, mutlaka allerji testi yaptırın derim.

GÜÇLÜ KEMİKLER İÇİN...

Yer fıstığı, magnezyum ve B vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin. Bize 'Ben çok kıymetliyim' dercesine minicik sandıklar içerisinde sunulmuş bu nimet. Magnezyum, kemik sağlığı için çok önemli bir mineral. Güçlü kemikler için tek başına kalsiyum içeren gıdaları almak yetmiyor.
Kalsiyumun kemiklerde kullanılabilmesi için birtakım mineraller gerekli.

DOPAMİN SALGILIYOR
Bunların en önemlilerinden biri de magnezyum. İşte magnezyum yer fıstığında bolca mevcut. Bu arada yer fıstığı yedikten sonra kendinizi daha iyi hissetmeye başladığınızı fark ettiniz mi? Bu doğru bir saptama. Çünkü kanda 'dopamin' adını verdiğimiz ve kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan bir hormonun salgılanmasına yol açıyor. Bu nedenle fıstık yedikten sonra kendimizi daha iyi hissediyoruz.