Tarihi 25 Ekim 2010

İlginç alışveriş

Alışveriş yapmak, yeni bir şeyler satın almak hemen hemen herkesin, özellikle de kadınların, çok hoşuna giden, mutluluk verici bir aktivitedir. Kimi erkek de çok sever alışverişi; yeni otomobil modellerine bakmayı, elektronik eşya almayı… Alışverişin boyutu, meblağı için söylenebilecek pek bir şey yok. İşimize yarayan ufacık bir şey bile bizi çok mutlu kılabilir. Bize fayda sağlayacak bir kursa yazılmak da harika hissettirir. Şık bir restorana gidip yemek yemek de… Para verip karşılığında aldığımız ürün veya servis bizlerin duygu motiflerinde inanılmaz geçişler sağlayabilir. Çok memnun da edebilir, hüsrana da uğratabilir.
Peki alışverişinizi nasıl yaparsınız? Hangi yollardan? Geleneksel bir şekilde, ürünün sergilendiği mağazaya gidip, dokunarak mı?
Yoksa son yılların giderek büyüyen olgusu internet üzerinden mi?
Ben her ikisini de kullananlardanım. Yerine göre, zamanıma ve şartlara göre alışveriş stilimi değiştiririm.
Kitapları mutlaka kitapçıdan satın alırım.
Dokunmalıyım, sayfalarında parmaklarımı gezdirmeliyim. Ama bulamadığım bir kitap için internet üzerinden sipariş verdiğim de olmuştur.
Ayrıca yayınevleri dijital kitaplar basmak için benim de aralarında bulunduğum çeşitli yazarlarla telif hakları için irtibat halindeler.

YENİ SİTELER

Son dönemde iki web sitesi dikkatimi çekti.
Birinden birkaç aydır düzenli olarak, neredeyse her sabah, e-mail alıyorum; www.grupanya.com sitesi. Her gün farklı bir 'alışveriş' fırsatı bildiriliyor. Site belirli işletmelerle anlaşmış ve o işletmelerden başka yerden bulunmayacak indirimleri alıp sunuyor; siz de ilginizi çekerse o fırsatı satın alıyorsunuz.
Yani, şehrinizde keşfedilmeyi bekleyen birçok mekan, eğlence, kültür ve sanat etkinliğini sizlere büyük indirimlerle sunacak bir web sitesi.
Grupanya, her gün birbirinden farklı fırsatı, inanılmaz indirimlerle, üyelerinin e-posta adreslerine gönderiyor. Bugüne kadar 140 binin üzerinde fırsat satın alınmış.
Mesela, bir yoga kursunu normalin yarı fiyatına satın alabiliyorsunuz veya ünlü bir restoranda menüde yazan fiyatlardan daha düşük fiks bir ücret ödeyerek yemek yiyorsunuz.
Önceden satın alıyorsunuz ama mekanı istediğiniz zaman kullanabiliyorsunuz. Yani, fırsatın sunulduğu gün aldınız aldı yoksa kaçtı.
Biraz eğlenceli ve tabii ki şehri keşfetmenin hesaplı bir yolu.
İkinci site ise, ismi itici olmakla birlikte, gayrımenkul veya taşıt satın almak için oldukça hesaplı bir ortam; www.icralik.com. Siteye girip baktığımda fırsatları görebilmek için üye olmak ve abonelik formu doldurmak gerektiğini anlıyorum.
Hukuk ile teknolojinin birleştiği bir yer burası.
200'e yakın gazeteyi takip eden sitede icra kanunları, ihaleler gibi sevimsiz başlıklar da yer alıyor. Ama ödeme zorluğuna düşmüş bir borçlu malını hızla buradan elden çıkarıp nakite kavuşabilir.
Satın alanlar ise, sitenin avukatları aracılığıyla icra ihalelerine girip hem bilgi alabiliyorlar hem de değerinden daha düşük fiyata gayrımenkullere sahip olabiliyorlar. Sonrasında da ihaleyi kazanıp kazanmadığınızı öğreniyorsunuz.
Son olarak, geçenlerde cep telefonuma bir arkadaşımdan gelen ilginç bir hediyeden bahsedeceğim. Arkadaşım bana suşi hediye göndermiş; www.mobilhediyem.com sitesi aracılığıyla.
Belirli bir tarihe kadar hediyemi alabiliyordum. Ben de evde acıkmış bir halde oturduğum bir gün bu mobil hediyeyi değerlendirdim, bedava suşimi afiyetle yedim.
Şöyle ki, birinin doğum günü kutlamasına katılamıyorsunuz; hemen siteye girip hediye kataloğundan hediye seçip göndermek istediğiniz kişinin cep telefonu numarasını ve özel mesajını yazıyorsunuz, ödemenizi yapıp hediyeyi satın alıyorsunuz.
Hediyesi cep telefonuna sms bilgisi olarak gönderilen kişi de mutlu oluyor, yüzünde gülücükler açıyor ve dilediği zaman hediyesine sahip oluyor.