SAVAŞ AY

SAVAŞ AY

Tarihi 25 Temmuz 2010

Cinayet sonrası tonla keder

Bostancı'daki evlerinde 9 yıl önce boğularak öldürülen kız kardeşler Ebru ve Işık Balkan'ın hiç bozulmadan muhafaza edilen odalarına girdim geçen gün. 9 yıldır çifte evlat acısı içinde kıvranan Nuriye- Yaşar Balkan çifti Susurluk Otoyolu üzerinde işlettikleri ve kızlarının adını taşıyan dinlenme tesisini geçtiğimiz yıl satarak Edremit'teki küçük yazlık evlerinde inzivaya çekilmiş. Tesisin satışı karşılığında aldıkları parayla önce Hacca giden acılı ana baba daha sonra hayır kurumlarına büyük bağışlar yapmış. Son olarak da tapulu arazilerinin bir bölümünü kızları adına cami yapılması için Diyanet'e hibe etmişler.

ÖLÜMDEN DÖNDÜ
Art arda gelen acılarla sağlığı iyice bozulan baba Yaşar Balkan geçtiğimiz aylarda ağır bir beyin kanaması geçirmiş, doktorların yerinde müdahalesiyle ölümden kıl payı dönmüş. Bu arada ben de Balkan kardeşlerin teyze ve yengeleriyle birlikte gittiğim Susurluk Asri Mezarlığı'nda duygusal anlar yaşadım.
Gördüm ki yaşarken olduğu gibi vefatlarından sonra da hiç ayrılmayan Balkan kardeşlerin mezarları yan yana.

UNUTMAYIN
Hatırlayanlar olacaktır. Ebru ve Işık Balkan kardeşler, 9 yıl önce Bostancı'daki evlerinde boğularak öldürüldüler. Olayla ilgili olarak cumhuriyet savcısı tarafından açılan davanın iddianamesinde cinayetten kısa süre önce Ebru Balkan'ın Amerika'ya gitmek için hazırlık yaptığı ve bunu öğrenen sevgilisi Fikret Aydın ve adamlarının kız kardeşleri öldürdüğü ileri sürüldü. Sedat Peker'e yakınlığıyla tanınan Fikret Aydın ve adamları, haklarında istenen iki kez idam istemiyle yargılanmaya başlandı. Yargılama sürerken ortaya çıkan yeni bir iddia davanın seyrini değiştirdi.

ŞEKİL DEĞİŞTİ
Gasp suçundan cezaevinde yatan Seylan Çördük ve Secaattin Yıldız'ın Balkan kardeşleri öldürdükleri ileri sürüldü.
Temizlik şirketinde çalışan iki sanık, halı temizliklerini yaptıkları kardeşleri, halıyı teslim için gittiklerinde öldürdüklerini kabul ettiler. İki sanık hakkında da idam istemiyle ek iddianame hazırlandı. Bu arada Fikret Aydın ve adamları serbest bırakıldı, hiçbir duruşmaya katılmadı.
Ancak Seylan Çördük ve Secaattin Yıldız, Kadıköy 2.
Ağır Ceza Mahkemesi'nde çark etti. Cinayet işlemediklerini, Ebru Balkan'ın evinin temizliğini yaptıklarını, olay günü de halıları teslim ettiklerini söylediler.
İki sanık, suçu cezaevinde Fikret Aydın ve adamlarının baskısıyla kabullendiklerini savundular.

MEKTUP YAZDI
Kurban genç kızlarının katil zanlısı olarak 2 kez müebbet hapse mahkum olan Seylan Çördük bana bir mektup yollamış, "Ebru ve Işık Balkan'ı kendisinin öldürmediğini vicdanının rahat olduğunu, cinayetlerin başkaları tarafından işlendiğini öne sürüp; "Ama onlar organize suç örgütlerinin adamları.
Onların isimlerini mahkemeye de bildirdim"
demişti.

ANNEYE GELEN DEHŞET İHBAR MEKTUBU
Nuriye Balkan "Evlerine isimsiz ve yeni bir ihbar mektubu geldiğini, mektubu yazanın kullandığı üslup ve olaylara hâkimiyetinden dolayı muhtemelen malum organize suç örgütünün eski bir elemanı olduğunu" ileri sürdü. Çifte cinayeti işleyenlerin isimleri, örgütün kimlerle nerelerde nasıl çalıştığının iddialarıyla dolu bu mektubu hem MİT'e hem İstanbul Başsavcılığı'na gönderdik ama hala ses yok diyen acılı anne bize de bir kopyasını verdi mektubun.

İŞTE İHBAR MEKTUBU
Mektupta, "Ebru ve Işık Balkan kardeşler cinayeti, Fikret Aydın'ın uyuşturucu kuryesi yapmak amacı ile evlenme vaadiyle Ebru Balkan'ı kandırmaya çalışması, Ebru Balkan'ın Fikret'in evli olduğunu öğrenmesi üzerine ayrılmak istemesi ve kendisine yapılan kuryelik teklifini polise anlatacağını söylemesi üzerine Fikret'in sağ kolu K... tarafından öldürüldüğüne ilişkin" bilgiler bulunuyor.

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Acılı anne Nuriye Balkan ise: "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi çok yakında kararını açıklayacak. O zaman gerçek katillerin kim olduğu, kimin adamı olduğu, suçlu olarak gösterilip müebbet hapse mahkûm olan sahte katillerin ölüm tehdidi ve büyük paralar karşılığı suçu üstlendikleri anlaşılacak" diyor.