Tarihi 18 Mayıs 2012

Kitap okuma zamanı

Yaz geliyor... Artık serin ağaç altlarında kitap okuma zamanıdır... Ötüken Yayınevi sağ kanat yayınevlerinin en eskilerinden biridir, daha çok MHP tandansında kitaplar çıkarırdı eskiden. Şimdiyse yelpaze genişlemiş ve daha çok kültür tarihine yönelmişler. Ötüken'in yeni editörü Cem Sökmen'in bunda çok büyük rolü var. Sökmen aynı zamanda kıymetli bir yazar... Eski İstanbul Kahvehaneleri kitabını bir solukta okudum, Türk kahvesi yudumlayıp eşsiz güzellikte Boğaziçi manzarasını duyumsayıp Türk aydınlarının iletişim ortamı eski kahvehaneleri okumanın tadı başka.
Aynı şekilde Tamer Kütükçü'nün "Radyoculuk Geleneğimiz ve Türk Musikisi" kitabı da başarılı. Ömer Özden'in "Bir İnanç ve Kültür Terkipçisi Yahya Kemal" adlı eseri de doyurucu...
Sağ kanat entelektüellerde Nevzat Kösoğlu'nun hem hatırat kitabı hem de Peyami Safa ve Enver Paşa biyografileri Ötüken'den çıkmış. Fikrine katılın katılmayın Kösoğlu bir bakış açısını temsil ediyor ve okunmalı.
Ötüken bir yandan da mütevvefa yazarların eski kitaplarına yer veriyor Ziya Nur Aksun'un Abdülhamid biyografisi Hikmet Feridun Es'in "Tanımadığımız Meşhurlar" adlı eseri harika...
İyi okumalar...

* * *
BURCU ODABAŞI'DAN HAFTA SONU TAVSİYELERİ
İstanbullular olarak havalar güzelleşmeye başlayınca programlarımızı genelde sahil tarafına yöneltiyoruz. İşte o zaman maalesef trafik çilesine maruz kalıyoruz. Bu dertten kurtulmak için size önerim arabanızı Baltalimanı'nda park edip Yeniköy istikametine doğru bir yürüyüş yapıp güzel havanın doyasıya tadını çıkarmaktır. Hazır Yeniköy'e kadar gelmişken de burada bulunan Takanik Park'a uğrayıp güzel bir balık keyfi yapmadan olmaz.
İçkisiz balıkçılar arasında en başarılı olduğuna inandığım Takanik'in özellikle Takanik Park şubesi benim için gerek güleryüzlü servisleri gerek lezzetleri açısından bir adım öndedir. İki katlı bahçeli şirin bir villa olan mekana adımınızı attığınız andan itibaren sıcak bir karşılamayla karşılaşmanız kaçınılmazdır. Masanıza geçtiğinizde ikram olarak: turşu, közlenmiş kırmızı biber ve oldukça lezzetli patlıcan salatası geliyor.
Size getirecekleri ekmek sepetinin dışında, sıcak sıcak ikram edecekleri mısır ekmeklerinin ise tadına doyamayacaksınız.
Mevsim ne olursa olsun çorbadan vazgeçmem diyorsanız balık çorbasını mutlaka deneyin.
Oldukça zengin ve doyurucu mevsim salatalarını da mutlaka sipariş edin. Ara sıcaklardan; çıtır çıtır balık böreğini, balık kokoreci, sarımsağını biraz fazla kaçırdıklarına inandığım ama lezzeti güzel balık köftesini ve özellikle de balık beğendiyi tadmalısınız. Patlıcan beğendinin üstünde, özel soslu levrek veya dil balığını güveçte servis ettikleri damak çatlatan bu tad tartışmasız mekanın en öne çıkan lezzeti ve sadece bu şubede yapılıyor. Hala bir meze daha yiyebilirim derseniz terayağında karidesi tercih edin, kalamar tavayı haddinden fazla yumuşatıp lezzetini kaçırdıklarını düşündüğüm için pek önermiyorum.
Bu kadar meze yedikten sonra balığa pek yer kalmıyor ama, zaman zaman sadece lezzetli balık ve doyurucu bir salata yemek için de burayı tercih ederseniz pişman olmazsınız.
Son olarak ağzımız da tatlansın derseniz geniş bir tatlı yelpazeleri var. Özellikle ayva, kabak ve de incir tatlılarını tadmalısınız.
Bu kadar yedikten sonra ödeyeceğiniz hesap sizi hiç korkutmasın gayet uygun bir hesap ödeyeceğinizin garantisini veririm.
Yediklerinizi eritmek açısından da dönüş yolunda yapacağınız yürüyüş elbet kaçınılmaz olacaktır.